Smartphone-urile cu sisteme de operare Android sau iOS pot fi compromise la încărcarea prin conexiuni USB

Smartphone-urile cu sisteme de operare Android sau iOS pot fi compromise la încărcarea prin conexiuni USB
scris 27 mai 2016

Telefoanele inteligente care rulează diferite versiuni de Android și iOS pot fi compromise atunci când sunt încărcate folosind o conexiune standard USB la un computer, atrag atenția experții Kaspersky Lab, în urma unei cercetări realizate pe această temă.

"În timpul cercetării, experții companiei au testat mai multe smartphone-uri care funcționează cu diferite versiuni de Android sau iOS, pentru a înțelege ce date transferă dispozitivul în exterior, în timp ce este conectat la un PC sau la un Mac, pentru a fi încărcat. Rezultatele testului arată că telefoanele mobile 'dezvăluie' numeroase informații computerului, în timpul conectării, inclusiv: numele, producătorul și tipul dispozitivului, seria, informații despre programele de control, informații despre sistemul de operare, lista fișierelor, ID-ul chip-ului electronic. Cantitatea de informații trimise în timpul acestui proces variază, în funcție de dispozitiv și de gazdă, dar fiecare smartphone transferă același set de informații de bază, cum ar fi denumirea dispozitivului, producătorul, seria etc.", notează compania, într-un comunicat de presă.

Urmărește-ne și pe Google News

Conform experților, prin verificarea datelor de identificare de pe dispozitivul conectat la un computer, hackerii au reușit să descopere ce model de dispozitiv folosea 'victima' și să-și desfășoare atacul cu instrumente adaptate în consecință.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"În prezent, având în vedere că smartphone-urile se află aproape în permanență la posesorul lor, dispozitivul servește drept element unic de identificare pentru orice terț care ar putea fi interesat de colectarea unor astfel de date, într-un anumit scop. Dar nu ar fi o problemă dacă un atacator ar putea doar să colecteze câteva date de identificare, cu ajutorul unui dispozitiv conectat la un computer sau la un punct de încărcare necunoscut. În 2014, în cadrul conferinței Black Hat, a fost prezentat un concept - acela că un telefon mobil ar putea fi infectat cu un program malware, pur și simplu introducându-l într-un fals punct de încărcare (...) la doi ani după anunțul original, experții Kaspersky Lab au reușit să obțină același rezultat. Folosind doar un PC obișnuit și un cablu USB standard, cu un set de comenzi speciale (așa-numitele comenzi AT), au reușit să reseteze un smartphone și să instaleze o aplicație de tip root pe el. Acest lucru înseamnă compromiterea totală a telefonului, chiar dacă nu a fost folosit niciun program malware", subliniază producătorul de soluții de securitate.

TABEL România are pe litoral 15 plaje excelente, 22 de plaje bune, dar și 1 nesatisfăcătoare. Unde pot fi găsite CITEȘTE ȘI TABEL România are pe litoral 15 plaje excelente, 22 de plaje bune, dar și 1 nesatisfăcătoare. Unde pot fi găsite

Cu toate că nu au fost publicate informații despre incidente reale realizate cu ajutorul unor false puncte de încărcare, au mai fost văzute cazuri de furt de date de pe telefoane mobile conectate la un computer, susțin specialiștii Kaspersky Lab.

"De exemplu, această tehnică a fost folosită în 2013 în cadrul campaniei de spionaj cibernetic Red October. De asemenea, grupul Hacking Team a folosit o conexiune pentru a încărca un dispozitiv mobil cu un program malware. Ambele grupări au găsit o modalitate de a exploata vulnerabilitățile unui schimb de date presupus, inițial, a fi sigur, între smartphone și computerul la care era conectat. Prin verificarea datelor de identificare de pe dispozitivul conectat, hackerii au reușit să descopere ce model de dispozitiv folosea victima și să-și desfășoare atacul cu instrumente adaptate în consecință. Acest lucru nu ar fi fost la fel de simplu dacă smartphone-urile nu ar fi făcut, automat, schimb de date cu un computer, în momentul conectării la un port USB", relevă compania de profil.

Pentru a se proteja de riscul unui posibil atac prin puncte de încărcare și computere necunoscute, Kaspersky Lab recomandă utilizatorilor folosirea port-urilor USB și a computerelor din surse de încredere, pentru a încărcarea dispozitivului, protejarea telefonului mobil cu o parolă sau cu o altă metodă, cum ar fi recunoașterea pe baza amprentei digitale, utilizarea tehnologiei de criptare și de compartimente securizate și, nu în ultimul rând, protejarea dispozitivelor mobile ai a PC-urilor/Mac-urilor de programe malware, cu ajutorul soluțiilor de securitate de încredere.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
android
usb
ios