Semnătura electronică devine un standard de business accesibil

Semnătura electronică devine un standard de business accesibil
scris 6 dec 2017

Adoptarea pe scară largă a documentelor electronice și beneficiile pe care acestea le-au adus fluxurilor de business au contribuit la creșterea nivelului de adoptare a semnăturii electronice. Înființarea unei companii, depunerea declarațiilor fiscale sau încheierea contractelor se pot realiza, în acest moment, exclusiv în format electronic.

Beneficiile semnăturii electronice, de la reducerea timpului de tranzacționare până la reducerea costurilor operaționale, au atras atenția companiilor din multe industrii. Îngrijorările inițiale legate de aspectele legale și de securitate au fost diminuate și chiar anulate de legislația europeană, cum ar fi Regulamentul eIDAS.

Urmărește-ne și pe Google News

În aceste condiții, nu e nicio surpriză că serviciile electronice au devenit deja instrumente de lucru prezente în activitatea zilnică a angajaților. Rata de adopție a acestora este dictată atât de instituțiile statului, prin punerea la dispoziție a noilor servicii de e-guvernare, cât și de către sectorul privat, unde centrul de greutate este reprezentat de accelerarea procesului de business și de eficientizarea costurilor.

În România, certSIGN este implicat într-o serie de proiecte prin care digitalizarea mediului de business devine completă.  Odată cu apariția eIDAS, certSIGN a pregătit un set de servicii și soluții care permit utilizarea certificatelor digitale într-un mod mult mai transparent pentru utilizator, dar în aceleași condiții de securitate și control asupra mecanismului de creare a semnăturii electronice. Aceste soluții includ servicii de semnătura electronică la distanță și permit emiterea și integrarea certificatelor digitale stocate la certSIGN în procese de HR (angajare de personal), banking (creditare la distanță), dar și în zona decizională din cadrul companiilor (semnarea documentelor interne și nu numai, folosind dispozitive mobile de către persoane aflate în mișcare sau în locații diferite).

Soluția de semnare electronică la distanță a certSIGN asigură procesarea documentelor în orice format folosit în mod uzual de companii. Documente Word, pdf, formulare web sau date în format XML pot fi semnate, fără modificarea infrastructurii IT existente, folosind soluția certSIGN.

Ca în cazul majorității tehnologiilor noi, unele companii rămân ezitante. Companiile care se bazează în continuare pe formulare tipărite vor fi obligate să se integreze în mediul digital care se dezvoltă în jurul lor. De asemenea, dispozitivele mobile au devenit principalele instrumente pentru asigurarea mobilității business-ului atât pentru management, cat și pentru angajați. În această direcție, certSIGN are deja pregătite soluții de securitate și servicii de semnătură electronică la distanță bazate pe certificate digitale cu perioada de valabilitate scurtă (pentru o tranzacție, o zi, etc). Folosind un astfel de serviciu, clienții au parte de un nivel de securitate ridicat și un preț mult mai competitiv per certificat, precum și flexibilitate în ceea ce privește operațiunea de semnare prin renunțarea la token-ul USB.

Viitorul business-ului este digital – nu există niciun dubiu. În scurt timp, societatea informațională se va dezvolta pentru a permite utilizarea unui certificat digital atât pentru depunerea online a declarațiilor la ANAF, cât și pentru semnarea unui contract de credit cu banca, semnarea documentelor de angajare la noul loc de muncă, semnarea contractelor cu partenerii de afaceri sau clienții din portofoliu, sau orice activitate care presupune asigurarea non-repudierii acțiunilor în mediul electronic.

Material susținut de Certsign.

viewscnt
Afla mai multe despre
semnatura electronica