Un studiu care analizează cota de piață a Huawei în Europa, citat de Politico, arată că România se bazează pe tehnologia chineză pentru 79% din rețeaua sa 5G, fiind pe locul secund în UE după Cipru.
Studiul realizat de compania de consultanță în domeniul telecomunicațiilor Strand Consult (Danemarca) ia în calcul modul în care companii private și de stat din statele membre UE folosesc componente chinezești, oferite în principal de Huawei și ZTE, pentru a-și dezvolta serviciile 5G, arată G4Media.ro.
Cercetarea arată că Germania se bazează pe tehnologia chineză pentru 59% din rețelele sale 5G. Alte piețe cheie, inclusiv Italia și Olanda, se numără, de asemenea, printre cele opt țări în care peste jumătate din rețelele 5G funcționează cu echipamente chinezești.
Studiul analizează modul în care unii operatori de telecomunicații s-au bazat pe furnizorii chinezi Huawei și ZTE în etapa inițială a implementării 5G în Europa. Cifrele subliniază, de asemenea, una dintre temerile oficialilor occidentali: faptul că reacția Europei față de tehnologia chineză pentru rețelele de comunicații a fost lentă pentru a îndepărta operatorii de Huawei.
„Este mai ușor să predici decât să practici”, a declarat John Strand, fondatorul companiei de consultanță, cu privire la ezitarea guvernelor UE de a ridica bariere clare în calea utilizării echipamentelor de telecomunicații chinezești.
„Este mai periculos să fii dependent de rețelele de telecomunicații chinezești decât să fii dependent de gazul rusesc. Infrastructura digitală este fundamentul societății”, a declarat Strand.
Studiul e congruent cu un avertisment al șefei Comisiei Europene în domeniul digital, Margrethe Vestager, care a declarat în noiembrie 2022 că „o serie de țări au adoptat o legislație, dar nu au pus-o în aplicare… A o face să funcționeze este și mai bine”.