Cel puțin 174 de instituții municipale globale, cu peste 3.000 de organizații din subordine, au fost vizate de atacuri ransomware, în ultimul an, arată datele publicate, joi, de către experții în securitate Kaspersky.
Numărul instituțiilor și organizațiilor din subordine vizate de ransomware a crescut cu cel puțin 60% față de cifra raportată în 2018, scrie Agerpres.
Potrivit "Kaspersky Security Bulletin: Povestea anului 2019", sumele de răscumpărare sunt, în medie, de 1,03 milioane de dolari, ajungând până la 5,3 milioane de dolari.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cercetătorii au remarcat că aceste cifre nu reprezintă cu exactitate costurile finale ale unui atac, deoarece consecințele pe termen lung sunt mult mai grave.
Programul malware citat cel mai des drept vinovat variază, însă trei familii au fost considerate cele mai notorii de către cercetătorii Kaspersky, respectiv: Ryuk, Purga și Stop.
Ryuk a apărut în peisajul amenințărilor în urmă cu mai bine de un an și de atunci este activ în toată lumea, atât în sectorul public, cât și în cel privat. Specialiștii susțin că modelul său de distribuție implică, de obicei, livrarea prin malware de tip backdoor, care, la rândul său, se răspândește prin intermediului phishing-ului, cu un fișier infectat, anexat la e-mail și deghizat în document financiar.
La rândul său, malware-ul Purga este cunoscut încă din 2006, însă recent au fost descoperite municipalitățile ca victime ale acestui troian, având diverși vectori de atac - de la phishing la atacuri de tip "brute force".
De asemenea, programul de criptare Stop este relativ nou (de doar un an) și se propagă ascunzându-se în programe de instalare software. Acest virus a fost popular, aflându-se pe locul 7 din 10, în topul celor mai răspândite programe de criptare din al treilea trimestru al anului 2019.
Kaspersky, companie globală de securitate cibernetică fondată în anul 1997, are în portofoliu peste 400 de milioane de utilizatori individuali și 270.000 de companii - client.