Televiziunea Română a atribuit Societății Naționale de Radiocomunicații (SNR), la finele lunii mai, un contract de 32,8 milioane de lei, TVA inclusă, pentru preluarea și difuzarea programelor TV.
Contractul a fost atribuit în urma unei proceduri de negociere fără anunț de participare, motivul fiind legat de protejarea unor drepturi de exclusivitate, potrivit datelor Societății Române de Televiziune (SRTV).
Anunțul de atribuire nu precizează durata contractului.
SNR a fost înființată în 1991, prin reorganizarea și divizarea Rom Post Telecom, și este principalul furnizor de servicii de radiocomunicații din România, sub brandul Radiocom.
Compania este cel mai mare jucător local în domeniul broadcasting-ului (difuzare și transport programe radio și TV). De asemenea, SNR este furnizor de rețele și servicii de comunicații, transfer de date și Internet.
Datele SNR remise la solicitarea Profit.ro arată că operatorul a fost nevoit să apeleze la un credit bancar pentru asigurarea lichidităților, după ce SRTV a întârziat plăți în sumă de aproximativ 10 milioane de lei pentru prestații realizate de către operator în lunile martie și aprilie.
“Pentru prestațiile efectuate în lunile martie și aprilie 2016, SNR nu a încasat sumele datorate de SRTV, fiind nevoită să apeleze linia de credit tip overdraft, contractată la Raiffeisen Bank. Suma pe care SNR trebuie să o încaseze de la SRTV este de aproximativ 10 milioane de lei”, se arată în răspunsul companiei, remis Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Licitația pentru rețeaua națională de televiziune digitală, anulată a doua oară. CNSC respinge contestația Frontal CommunicationSNR a contractat de la Raiffeisen Bank România, la 15 martie, un credit de 30 milioane de lei pentru plata furnizorilor, salariilor, datoriilor către bănci, impozitelor și taxelor, compania întâmpinând în această perioadă dificultăți în asigurarea lichidităților din cauza încasărilor diminuate de la televiziunea de stat.
Estimat la 1,62 milioane de lei, operatorul telecom va plăti 252.908 lei pentru utilizarea creditului în următoarele 12 luni.
"SNR se află în proces de implementare a proiectului de trecere la TV digitală. În perioada actuală, lichiditățile se asigură cu dificultate, încasările diminuate de la SRTV (televiziunea de stat - n.r.) nu acoperă nivelul plăților din ultima parte a trimestrului IV și începutul anului 2016, situație întâlnită la finele fiecărui an, când fluxul de numerar devine negativ. În aceste condiții, plata creditelor de capital contractate cu instituțiile financiare, a obligațiilor la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale și de sănătate ar putea fi compromisă. Ținând cont și de posibile întârzieri în aprobarea legii bugetului de stat pentru 2016, care vor conduce automat la sincope privind încasarea prestațiilor de la clienții noștri, instituții publice de stat, se impune găsirea la începutul anului viitor a unor surse atrase temporare", se arată în caietul de sarcini al licitației.
Potrivit SNR, ponderea încasărilor provenite de la SRTV a scăzut de la 39,2% în 2013 la 29% la finele anului trecut.
Practic, veniturile din activitatea de televiziune au scăzut de la 132 milioane de lei, la 83,91 milioane de lei.
Veniturile din activitatea de radiodifuziune au crescut marginal, de la 135,4 milioane de lei la 137,3 milioane de lei. În schimb, pe fondul reducerii business-ului, ponderea acestora a crescut de la au crescut de la 40,2% în 2013 la 47,5% în 2015.
Anul trecut, afacerile operatorului au scăzut cu 15,3%, la 280,64 milioane de lei.
De asemenea, pierderea SNR a crescut de la 1,7 milioane de lei la 28,3 milioane de lei.
Pentru acest an, compania și-a bugetat un profit brut de 1,4 milioane de lei și venituri din activitatea operațională de 276,2 milioane de lei, de la 288,94 milioane de lei.
Operatorul este deținut integral de Ministerul Comunicațiilor.