Subvenția de 200 euro pentru cumpărarea unui computer va putea fi acordată în acest an unui număr mai mare de elevi și studenți. Guvernul va majora, în acest scop, la 250 lei pragul de venit brut pe membru de familie pentru elevii care vor să beneficieze de subvenție.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Din 2004, în cadrul programului ”EURO 200”, Guvernul acordă elevilor și studenților un ajutor financiar, reprezentând echivalentul în lei a 200 de euro, pentru achiziționarea unui calculator personal nou.
În prezent, legea stabilește că beneficiarii programului trebuie să fie elevi sau studenți în învățământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, și să aibă un venit brut pe membru de familie sub 150 lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Legea prevede, totodată, că plafonul maxim al venitului brut lunar pe membru de familie ar trebui indexat anual, prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum. Această indexare nu a mai fost realizată însă de niciun guvern din 2008, când plafonul a fost stabilit la 150 lei.
Guvernul a pregătit abia acum, după zece ani de la ultima indexare, actualizarea plafonului cu indicele de creştere a preţurilor de consum.
Astfel, pragul de venit brut pe membru de familie, pentru ca un elev să poată primi subvenția de 200 euro, va fi majorat de la 150 lei la 250 lei.
Potrivit datelor Executivului, măsura este necesară deoarece anul trecut suma alocată pentru programul ”EURO 200” a fost de 12.000.000 lei și, deși ar fi permis acordarea ajutorului unui număr maxim de 11.842 beneficiari, în mod real au existat doar 7.364 de elevi și studenți beneficiari. Executivul apreciază că alți 4.478 potențiali beneficiari nu ar fi putut fi eligibili pentru subvenție din cauza pragului mic de venit.
”Prin indexarea cuantumului plafonului la valoarea de 250 de lei, numărul potenţialilor beneficiari va creşte, asigurând astfel accesul la informaţia digitalizată şi a premiselor pentru dezvoltarea competenţelor de utilizare TIC pentru un număr mai mare de potenţiali beneficiari”, arată Guvernul în actul normativ pregătit în acest scop.
Pentru anul 2018, bugetul alocat Ministerului Educaţiei Naţionale pentru implementarea programului de acordare a unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare prevede suma de 13 milioane lei, ceea ce ar permite acordarea ajutorului pentru 13.575 potenţiali beneficiari.