Curtea Supremă a Statelor Unite a decis în favoarea organizării procesului prin care WhatsApp se îndreaptă împotriva israelienilor de la NSO Group, dezvoltatorii spyware-ului Pegasus.
Apelul făcut de NSO Group la acțiunea în instanță demarată de WhatsApp a fost respins luni de Curtea Supremă a Statelor Unite, care a considerat că nu există motive ca procesul dintre cele două părți să nu aibă loc.
WhatsApp a dat în judecată compania israeliană NSO Group în 2019, după ce software-ul de spionaj Pegasus, dezvoltat de aceasta, a fost folosit pentru supravegherea a 1.400 de persoane, printre care se numărau dizidenți, jurnaliști și activiști.
CITEȘTE ȘI Miile de conturi deblocate de Twitter sub conducerea lui Elon Musk riscă să ducă la o explozie a dezinformăriiNSO Group susținea că nu poate fi dată în judecată deoarece „acționa ca agent pentru guverne străine neidentificate” la momentul în care a fost instalat Pegasus.
Curtea Supremă a Statelor Unite a respins apelul indicând că o companie privată nu a fost niciodată considerată agent al unui stat străin, care ar trebui să beneficieze de imunitate.
În procesul preliminar, NSO Group a susținut chiar că prin notificările trimise utilizatorilor vizați de Pegasus WhatsApp a compromis o investigație guvernamentală care viza militanți ai Statului Islamic.
Decizia Curții Supreme ar putea aduce necazuri celor de la NSO Group și pe alt front, deoarece compania israeliană este urmărită în justiție și de Apple, ai căror utilizatori au fost spionați cu același Pegasus.