Reprezentanții școlilor publice din orașul american Seattle au depus o plângere în instanță împotriva rețelelor de socializare, precum Facebook și TikTok, pe care le acuză de „atingeri aduse sănătății mintale a publicului tânăr”, întrucât ar provoca anxietate, o depresie în creștere în rândul elevilor și tentative de sinucidere, informează AFP.
Plângerea vizează de asemenea Facebook și Instagram, care fac parte din grupul Meta, însă și Snapchat, YouTube, platforma chineză TikTok și compania sa mamă, ByteDance, alături de Google și grupul Alphabet.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Reprezentanții școlilor publice din acest oraș situat în statul Washington, în nord-vestul țării, au spus că doresc „să le facă pe companiile care dețin rețele de socializare să devină responsabile pentru atingerile pe care le-au adus sănătății sociale, emoționale și mintale a elevilor”, precizează un comunicat de presă.
Creșterea numărului de sinucideri, tentative de suicid și internări de urgență asociate sănătății mintale nu reprezintă o coincidență (…). Această criză se agravase deja înaintea pandemiei, iar oamenii de știință au identificat rețelele de socializare drept un factor care joacă un rol major în apariția problemelor de sănătate mintală în rândul tinerilor”, au adăugat ei.
În acea plângere, depusă vineri la tribunal, reclamanții le acuză pe aceste companii că au exploatat „psihologia și neurofiziologia utilizatorilor lor, pentru ca aceștia să petreacă tot mai mult timp pe platformele lor (…), creând o criză a sănătății mintale în rândul tinerilor americani”, scrie G4Media.ro.
Acest lucru, denunță ei, a fost făcut „pentru profit”, căci „cu cât utilizatorii petrec mai mult timp pe aceste platforme, cu atât acuzații pot să vândă mai multe reclame”.
„Criza sănătății mintale”
Reprezentanții districtului școlar american au spus că au alocat resurse, mai ales umane, pentru a-i ajuta pe elevi și consideră că giganții din industria tehnologiei trebuie să achite costurile: „contribuabilii nu ar trebui să suporte povara crizei sănătății mintale pe care companiile ce dețin rețelele de socializare au creat-o”.
„În discursul său despre starea națiunii din 2022, președintele Joe Biden (…) a cerut ‘responsabilizarea platformelor de rețele de socializare pentru experimentul național pe care îl realizează asupra copiilor noștri în scopuri lucrative'”, au adăugat în acea plângere reprezentanții districtului școlar Seattle, care au dat asigurări spunând că au intentat „această acțiune în instanță pentru a face exact acest lucru”.
Contactați de AFP, reprezentanții Meta au spus că au dezvoltat „peste 30 de instrumente pentru a-i susține pe adolescenți și pe familiile lor, inclusiv instrumente de supervizare care le permit părinților să limiteze timpul petrecut de copiii lor pe Instagram, și o tehnologie de verificare a vârstei, care îi ajută pe adolescenți să trăiască experiențe adaptate pentru vârsta lor”, a spus Antigone Davis, directoarea diviziei de securitate din cadru acestei companii.
„Vom continua să lucrăm în strânsă colaborare cu experți, factori de decizie și părinți la aceste chestiuni importante”, a adăugat ea într-un comentariu transmis prin e-mail.
Grupul Google a anunțat la rândul său că „a investit mult în crearea unor experiențe sigure pentru copii pe platformele” sale și că a introdus „măsuri solide de protecție și funcții dedicate pentru a acorda prioritate bunăstării utilizatorilor”, a precizat purtătorul său de cuvânt, Jose Castaneda.