PREMIERĂ Orange și Vodafone se înțeleg să deruleze în comun teste 5G și aleg România

PREMIERĂ Orange și Vodafone se înțeleg să deruleze în comun teste 5G și aleg România
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 22 feb 2023

Orange și Vodafone anunță că au convenit să construiască o rețea de acces radio deschis (RAN) cu partajare RAN în zonele rurale ale Europei, primele teste fiind programate să fie lansate anul acesta, într-o zonă rurală a României, lângă București, unde ambele au rețele mobile. Este pentru prima dată când două companii au convenit să împartă rețelele Open RAN în Europa.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Acest model va servi drept model pentru extinderea rețelelor 4G și 5G la comunitățile rurale din Europa.

Urmărește-ne și pe Google News

"Testele vor oferi o experiență inițială din viața reală a acestui nou model operațional, bazat pe integrarea hardware și software multi-furnizor, deschizând calea pentru implementări la scară mai largă. Orange și Vodafone lucrează în prezent pentru a selecta individual furnizorii strategici pentru această fază inițială de construcție.

VIDEO Huawei a lansat în România Watch Buds CITEȘTE ȘI VIDEO Huawei a lansat în România Watch Buds

Anunțul de astăzi întărește angajamentul respectiv al companiilor de a lansa Open RAN ca tehnologie de alegere pentru viitoarele rețele mobile din Europa, ceea ce duce la un lanț de aprovizionare a furnizorilor mai rezistent și mai revigorat. Angajamentul companiilor față de Open RAN sprijină, de asemenea, obiectivul ambițios al Comisiei Europene de a avea 5G în toate zonele populate până în 2030", este mesajul companiilor.

Un studiu care analizează cota de piață a Huawei în Europa, citat de Politico, arată recent că România se bazează pe tehnologia chineză pentru 79% din rețeaua sa 5G, fiind pe locul secund în UE după Cipru.

Studiul realizat de compania de consultanță în domeniul telecomunicațiilor Strand Consult (Danemarca) ia în calcul modul în care companii private și de stat din statele membre UE folosesc componente chinezești, oferite în principal de Huawei și ZTE, pentru a-și dezvolta serviciile 5G.

Patru din cinci mașini noi vândute în Norvegia în 2022 au fost alimentate cu baterii CITEȘTE ȘI Patru din cinci mașini noi vândute în Norvegia în 2022 au fost alimentate cu baterii

Cercetarea arată că Germania se bazează pe tehnologia chineză pentru 59% din rețelele sale 5G. Alte piețe cheie, inclusiv Italia și Olanda, se numără, de asemenea, printre cele opt țări în care peste jumătate din rețelele 5G funcționează cu echipamente chinezești.

Studiul analizează modul în care unii operatori de telecomunicații s-au bazat pe furnizorii chinezi Huawei și ZTE în etapa inițială a implementării 5G în Europa. Cifrele subliniază, de asemenea, una dintre temerile oficialilor occidentali: faptul că reacția Europei față de tehnologia chineză pentru rețelele de comunicații a fost lentă pentru a îndepărta operatorii de Huawei.

„Este mai ușor să predici decât să practici”, a declarat John Strand, fondatorul companiei de consultanță, cu privire la ezitarea guvernelor UE de a ridica bariere clare în calea utilizării echipamentelor de telecomunicații chinezești.

„Este mai periculos să fii dependent de rețelele de telecomunicații chinezești decât să fii dependent de gazul rusesc. Infrastructura digitală este fundamentul societății”, a declarat Strand.

Studiul e congruent cu un avertisment al șefei Comisiei Europene în domeniul digital, Margrethe Vestager, care a declarat în noiembrie 2022 că „o serie de țări au adoptat o legislație, dar nu au pus-o în aplicare… A o face să funcționeze este și mai bine”.

viewscnt
Afla mai multe despre
5g
huawei