Bugetul de venituri și cheltuieli al autorității de reglementare în comunicații (ANCOM), aprobat de Parlament, prevede alocarea sumei de 70 milioane de lei (15,7 milioane de euro) pentru cumpărarea Palatului Telefoanelor din Capitală și utilizarea acestuia ca sediu central.
“ANCOM își menține intenția de a achiziționa Palatul Telefoanelor și a-l transforma în sediul central al Autorității și continuă demersurile legale în acest sens. Suma estimativă necesară pentru a acoperi cheltuielile statului cu preluarea imobilului monument istoric a fost prevăzută în bugetul pe anul 2016 al autorității, pe baza informațiilor publice despre valoarea proprietăților scoase la vânzare de Telekom Romania, buget care a fost aprobat de plenul reunit al Parlamentului și care urmează a fi publicat în Monitorul Oficial”, a transmis instituția, la solicitarea Profit.ro.
Conform documentului aprobat, ANCOM a prevăzut venituri de 342,6 milioane de lei și cheltuieli de 396,7 milioane de lei.
Deficitul de 56,3 milioane de lei va fi acoperit din excedentul instituției din anii precedenți.
CITEȘTE ȘI RCS&RDS a depășit Telekom Mobile la numărul de abonați de telefonie mobilă, cu peste 2 milioane de contracteLa capitolul bugetar “Transferuri între unități ale administrației publice”, suma alocată reprezintă valoarea imobilului denumit “Palatul Telefoanelor”, pentru utilizarea acestuia ca sediu central “reprezentativ” al autorității, prin exercitarea dreptului de preempțiune al statului, prin instituțiile statului.
Cheltuielile de personal ale instituției au fost estimate la 93,4 milioane de lei, din care salarii – 71,5 milioane de lei, tichete de masă – 1,7 milioane de lei și vouchere de vacanță – 2,9 milioane de lei.
În decembrie 2015, la solicitarea Profit.ro, reprezentanții ANCOM au afirmat că, prin această propunere, instituția va soluționa o necesitate obiectivă, respectiv nevoia unui sediu central, și va contrbui la protejarea patrimoniului cultural național, prevenind schimbarea destinației, neglijarea sau degradarea imobilului.
“În acest scop, ANCOM a transmis o scrisoare de intenție către Ministerul Culturii (și, spre știință, Ministerului pentru Societatea Informațională), prin care și-a exprimat interesul de a achiziționa sau obține în condițiile legii imobilul respectiv pentru a-l utiliza ca sediu central al instituției. În cuprinsul scrisorii de intenție, ANCOM a adresat Ministrului Culturii rugămintea de a avea în vedere oportunitatea organizării unor consultări preliminare între Ministerul Culturii și ANCOM cu privire la respectivul imobil, în vederea identificării cadrului legal pentru a obține imobilul și a-l utiliza ca sediu al autorității”, se arată în răspunsul instituției de la finele anului trecut.
CITEȘTE ȘI Clădirile, bunurile și parcul auto al ANCOM vor fi asigurate de Asirom pentru aproape 540.000 leiAutoritatea menționa că desfășoară activitatea într-un imobil închiriat, iar contractul de închiriere se apropie de final.
“ANCOM a prevăzut în buget, pe baza informațiilor publice despre valoarea proprietăților scoase la vânzare de Telekom, suma estimativă necesară pentru a acoperi cheltuielile statului cu preluarea imobilului monument istoric, inclusiv taxele aferente, dacă va fi cazul”, se mai spunea în răspunsul instituției.
La rândul lor, reprezentanții Telekom Romania Communications au declarat pentru Profit.ro că vor analiza orice oportunitate de vânzare a Palatului Telefoanelor.
"Telekom Romania Communications își exprimă disponibilitatea de a analiza orice oportunitate de vânzare a Palatului Telefoanelor la un preț corect și de a discuta orice ofertă în acest sens", au afirmat sursele citate la finele anului trecut.
Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) a anunțat, în septembrie 2014, că a scos la vânzare Palatul Telefoanelor și alte două proprietăți din apropiere, la un preț de pornire cumulat de 21,6 milioane de euro, fără TVA, ca parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietăți imobiliare.
Cu un preț de pornire de 10,7 milioane de euro, Palatul Telefoanelor este o clădire construită în stilul art deco și are un teren de 1.893 metri pătrați și o suprafață utilă de 12.000 metri pătrați.
Două luni mai târziu, Telekom Romania Communications a anunțat că a primit oferte pentru cumpărarea Palatului Telefoanelor și că, după verificarea documentelor, acestea vor fi transmise Ministerului Culturii, care are drept de preempțiune la preluarea imobilului în numele statului.
Palatul Telefoanelor se află pe lista monumentelor istorice din anul 2004.
În martie 2015, fostul șef al grupului Telekom Romania, Nikolai Beckers, a declarat că vânzarea Palatului Telefoanelor nu este o prioritate, iar reluarea vânzării în acest an ar putea fi posibilă dacă se va lua o decizie în acest sens.
El a adăugat că Palatul Telefoanelor este o clădire a cărei stare “nu este una tocmai bună”.
În 2005, imobilul a fost reinaugurat după ce a fost renovat și consolidat începând din 1995. Reprezentanții companiei au declarat atunci că lucrările au costat opt milioane de euro.
În 2014, grupul Telekom Romania a obținut 25,6 milioane de euro din valorificarea activelor vechi și colaterale, din care 11,6 milioane de euro din vânzarea unui număr de 28 de active, fondurile fiind utilizate pentru investiții.
Pentru 2015, conducerea Telekom Romania a estimat că veniturile obținute din valorificarea activelor vechi și colaterale se vor situa între 25 și 29 milioane de euro.
Acționarii Telekom Romania Communications sunt grupul OTE – 54,01% și statul, prin Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI) – 45,99%.
Principalul acționar al OTE este grupul Deutsche Telekom.
ANCOM este instituția care protejează interesele utilizatorilor de comunicații din România, prin promovarea concurenței pe piața de comunicații, administrarea resurselor limitate, încurajarea investițiilor eficiente în infrastructură și a inovației.