NYT: Facebook a încheiat parteneriate cu peste 60 de producători de telefoane, oferindu-le acces la datele personale ale utilizatorilor. Apple, BlackBerry, Microsoft, Samsung și Amazon - pe listă

NYT: Facebook a încheiat parteneriate cu peste 60 de producători de telefoane, oferindu-le acces la datele personale ale utilizatorilor. Apple, BlackBerry, Microsoft, Samsung și Amazon - pe listă
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 4 iun 2018

Facebook a încheiat parteneriate cu peste 60 de producători de telefoane mobile și alte dispozitive prin care le-a oferit acces la datele personale ale utilizatorilor, potrivit unor surse din companie, citate de The New York Times.

Pe lista celor care ar fi obținut astfel de date se află Apple, BlackBerry, Microsoft, Samsung și Amazon. Aceste parteneriate, care i-au permis gigantului condus de Mark Zuckerberg să se extindă, au început în urmă cu un deceniu, când aplicațiile Facebook nu erau atât de răspândite pe smartphone-uri.

Potrivit surselor citate, producătorii de dspozitive au putut obține acces inclusiv la date despre prietenii utilizatorilor, fără ca cei din urmă să fie informați.

"Lumea ar putea crede că Facebook și producătorii de dispozitive sunt de încredere. Problema este că din ce în ce mai multe date sunt colectate pe dispozitive - dacă aceste date pot fi accesate de aplicațiile instalate pe dispozitive apar riscuri grave privind securitatea datelor private", afirmă Serge Egelman, cercetător la Universitatea Berkeley din California.

UPDATE: OFICIAL Microsoft va prelua GitHub, cel mai mare serviciu de găzduire de cod sursă, pentru 7,5 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI UPDATE: OFICIAL Microsoft va prelua GitHub, cel mai mare serviciu de găzduire de cod sursă, pentru 7,5 miliarde de dolari

Oficialii Facebook susțin, totuși, că transmiterea datelor despre utilizatori respectă normele în vigoare și promisiunile făcute utilizatorilor.

Facebook a fost implicată, în luna martie, într-un scandal legat de protejarea datelor private după ce a ieșit la iveală faptul că firma de consultanță și analiza datelor Cambridge Analytica a colectat informații personale despre utilizatori, fără acord acestora, prin intermediul unei aplicații.

La acel moment, a fost raportat faptul că firma susținută de Robert Mercer, simpatizant al lui Donald Trump, și condusă în trecut de Steve Bannon, fost consilier al actualului președinte american, a obținut informații personale a 50 de milioane de utilizatori Facebook fără a avea acordul acestora. Aceste informații au fost folosite pentru a influența procesul electoral din 2016. Cifra s-a dovedit a fi mult mai mare, iar reprezentanți ai Facebook au transmis că peste 70 de milioane dintre cei 87 de milioane de utilizatori afectați sunt din Statele Unite, peste 1 milion, din Filipine, Indonezia și Marea Britanie. Alte peste 2,5 milioane, din Uniunea Europeană.

 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
cambdridge analytica
samsung
apple
date
utilizatori
informatii
date personale
privat
confidentialitate
producatori