Nvidia, liderul mondial în producția de cipuri pentru inteligență artificială, a anunțat o extindere majoră a producției de supercomputere AI în Statele Unite, fiind pentru prima dată când compania va produce integral astfel de echipamente pe teritoriul american, relatează CNBC.
Conform declarațiilor oficiale, Nvidia intenționează să investească până la 500 de miliarde de dolari în infrastructura AI din SUA în următorii patru ani, prin intermediul parteneriatelor sale de producție, scrie News.ro.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
”Adăugarea capacității de producție în America ne ajută să răspundem mai bine cererii uriașe și în creștere pentru cipuri și supercomputere AI, întărindu-ne totodată lanțul de aprovizionare și capacitatea de rezistență”, a declarat CEO-ul Jensen Huang.
Anunțul vine în contextul unei schimbări rapide a politicilor comerciale. După ce fostul președinte Donald Trump a impus tarife de până la 145% pe produse din China și 32% pe produse din Taiwan – unde Nvidia produce în mod tradițional – vineri seară a decis să excepteze de la aceste tarife cipurile, smartphone-urile, computerele și alte componente tehnologice. Totuși, Trump a anunțat că va introduce noi tarife pentru semiconductori importați, în decursul săptămânii.
Într-o postare pe blog, Nvidia a precizat că a comandat peste un milion de metri pătrați de spațiu de producție. Noile cipuri Blackwell au început deja să fie produse la fabricile TSMC din Phoenix, Arizona. Tot aici, Nvidia colaborează cu Amkor și Siliconware Precision Industries pentru ambalarea și testarea cipurilor.

În plus, compania construiește noi unități de producție pentru supercomputere în Texas, în parteneriat cu Foxconn în Houston și cu Wistron în Dallas. Producția de masă în aceste locații este estimată să înceapă în 12 până la 15 luni.
Pentru proiectarea și operarea acestor fabrici, Nvidia va folosi propriile tehnologii, inclusiv simulări digitale (digital twins) și roboți specializați pentru automatizare.
Compania nu a oferit alte detalii suplimentare.