Autoritatea norvegiană de reglementare a datelor va sesiza autoritatea europeană pentru date (EDA) cu privire la amenda pe care a impus-o în prezent companiei Meta Platforms, o măsură care ar putea face ca sancțiunea să devină permanentă și să se extindă la nivelul Uniunii Europene.
Autoritatea de reglementare a UE a confirmat pentru Reuters că a primit cererea de extindere a amenzii. Aceasta a precizat că va face mai întâi o evaluare a dosarului, după care „va avea la dispoziție două săptămâni pentru a adopta decizia sa obligatorie urgentă”, scrie G4Media.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Meta, compania care deține Facebook și Instagram, a fost amendată cu un milion de coroane (93.000 de dolari) pe zi, începând cu 14 august, timp de trei luni, pentru încălcarea confidențialității utilizatorilor prin colectarea datelor acestora și utilizarea lor pentru a le direcționa publicitatea, un model de afaceri comun pentru Big Tech.
Aceasta este perioada maximă pentru care autoritatea norvegiană de reglementare Datatilsynet are voie să impună o astfel de sancțiune.
Datatilsynet sesizează acum Consiliul European pentru Protecția Datelor (EDPB), care ar putea face ca decizia să devină permanentă și să o extindă la Uniunea Europeană și la Spațiul Economic European. Norvegia nu este membră a UE, dar face parte din piața unică europeană.
„Meta nu respectă decizia noastră în Norvegia și continuă să încalce legea în întreaga Europă”, a declarat pentru Reuters Tobias Judin, șeful secției internaționale a Datatilsynet.
„Peste 250 de milioane de persoane sunt afectate. Prin urmare, este necesar să obținem o decizie finală din partea EDPB, astfel încât să putem forța respectarea legii la nivel european.”
CITEȘTE ȘI OVES Enterprise investește peste 500.000 de euro pentru a intra pe piața dronelor, inclusiv în RomâniaDecizia vine după ce Meta a încercat fără succes să obțină o interdicție temporară împotriva amenzii aplicate de Datatilsynet.
Meta s-a declarat „surprinsă” de decizia de joi, având în vedere că „s-a angajat deja să treacă la baza legală a consimțământului pentru publicitate în UE/SEE”.
„Rămânem în discuții active cu autoritățile relevante pentru protecția datelor pe acest subiect prin intermediul autorității noastre principale de reglementare din UE, Comisia irlandeză pentru protecția datelor, și vom avea mai multe de anunțat în timp util”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta.
Autoritatea norvegiană de reglementare a declarat că nu este clar când și cum Meta va solicita consimțământul utilizatorilor și că, între timp, drepturile utilizatorilor au fost încălcate.
EDPB nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.