Nepalul, țară învecinată cu China, a anunțat luni că va interzice folosirea platformei de videosharing TikTok întrucât „armonia socială” și „bunăvoința” din țară sunt perturbate din cauza „folosirii greșite” a aplicației, relateză Reuters.
Presa locală scrie că decizia vine în contextul în care peste 1.600 de infracțiuni cibernetice realizate cu ajutorul TikTok au fost înregistrate în Nepal în ultimii 4 ani, scrie Hotnews.ro
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rekha Sharma, ministrul nepalez pentru comunicații și informația tehnologiei, a declarat că interzicerea aplicației a fost decisă la o ședință a guvernului de luni dimineața și că se lucrează la implementarea „tehnică” a sa.
Purushottam Khanal, președintele autorității nepaleze de reglementare a domeniului telecom, a afirmat că furnizorilor de internet li s-a cerut deja să blocheze accesul la aplicație.
„Unii au făcut-o deja, în timp ce alții o vor face mai târziu în cursul zilei de astăzi”, a declarat acesta pentru Reuters.
Deși TikTok nu a comentat deocamdată decizia, compania ByteDance care o deține a declarat anterior despre mutări asemănătoare că sunt luate în baza unor „neînțelegeri” și „preconcepții”.
Țările care au interzis într-o formă sau alta TikTok
O altă vecină a Chinei, India, a interzis folosirea TikTok în iunie 2020, afirmând la momentul respectiv că platforma de videosharing ar putea compromite securitatea și integritatea națională. Mutarea a venit la doar câteva zile după ce între India și China a izbucnit prima confruntare militară soldată cu victime după 45 de ani.
Deși au evitat o interdicție totală, numeroase țări din Uniunea Europeană au interzis recent angajaților guvernamentali să instaleze aplicația pe telefoanele de serviciu sau la locul de muncă.
Marea Britanie a impus o decizie asemănătoare, la fel ca alte țări îngrijorate de folosirea aplicației în scopuri de spionaj precum Australia, Canada, Noua Zeelandă, Norvegia și Taiwan.
CITEȘTE ȘI Grecia a vândut 9% din acțiunile Alpha Bank către UnicreditÎn Afganistan și Pakistan TikTok este interzis total, autoritățile justificând interdicția prin conținutul „indecent” și „imoral” publicat pe platformă, precum și pericolele la adresa tinerilor.
În luna mai a acestui an Montana a devenit primul stat american care a interzis complet TikTok, mutare pe care a justificat-o însă prin îngrijorările legate de securitate, la fel ca țările europene și celelalte partenere ale SUA care au introdus interdicții parțiale.
Astfel de interdicții limitate pentru angajații guvernamentali, și în unele cazuri pentru contractorii autorităților locale, au fost impuse în 34 din cele 50 de state ale SUA până în luna aprilie a acestui an.