Proiectul Ro-Net, care vizează construirea unei infrastructuri naționale de broadband în zonele defavorizate din România, este în grafic, astfel încât până la termenul de finalizare, august 2018, peste 700 de localități izolate din mediul rural vor fi conectate prin fibră optică pe bani europeni, a declarat pentru News.ro ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Lucian Șova.
Consilierul Dan Georgescu afirma în cadrul unui eveniment că proiectul Ro-Net merge prost din cauză că ministerul de resort nu mai are manager de proiect, dar că "speră ca, până la sfârșitul anului 2018, proiectul să se finalizeze". În urma acestor declarații, el a fost eliberat din funcție, în 7 decembrie. Șova a susținut atunci că declarațiile lui Georgescu legate de proiectul Ro-Net sunt "în totalitate lipsite de suport real și în totală contradicție" cu poziția MCSI.
Lucian Șova susține că ministerul este în grafic cu termenele asumate.
"Termenul de finalizare este august 2018, ne-am asumat că îl vom respecta", a declarat într-un interviu pentru News.ro ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Lucian Șova.
El a precizat că ministerul elaborează în prezent un grafic de absorbție pe fiecare lună.
"Suntem monitorizați de Ministerul Fondurilor Europene, avem discuții în fiecare zi pentru setarea unui calendar și a unui set de reguli care să fie respectate până la definitivarea proiectului", a adăugat ministrul Comunicațiilor.
În prezent, proiectul Ro-Net este realizat în proporție de peste 60%, ca stadiu fizic (proiectare și construcție) și 25% stadiu financiar (plăți efectuate). Până acum au fost recepționate lucrări în peste 270 de localități, iar până la finalul anului urmează să fie recepționate lucrări în alte aproximativ 40 de localități, în situația în care condițiile meteorologice vor permite acest lucru, obiectivul propus fiind de a recepționa până la finalul anului lucrările în peste 300 de localități, potrivit lui Șova.
Derularea proiectului este gestionată de un manager de proiect care coordonează activitatea echipei de proiect începând din august 2017.
Ro-Net vizează conectarea prin fibră optică pe bani europeni a peste 700 de localități izolate din mediul rural, iar România a solicitat de la Comisia Europeană 377 de milioane de lei, din care până acum pe Faza 1 și Faza 2 au fost achitate 92 milioane lei, reprezentând totalul facturilor emise.
În total, peste 2.200 de localități au fost identificate ca "zone albe" la nivelul țării. Prin recepțiile realizate până acum, 57.000 de oameni beneficiază de infrastructura necesară Internetului în bandă largă, adică 20.000 de gospodării, 900 de agenți economici și 284 de instituții publice.
Cei doi operatori desemnați să implementeze proiectul, în urma licitației organizate de Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, sunt Telekom Communications și Telekom Mobile.