Ministerul Fondurilor Europene, bun de plată într-un litigiu cu ICI București privind un proiect cu finanțare europeană

Ministerul Fondurilor Europene, bun de plată într-un litigiu cu ICI București privind un proiect cu finanțare europeană

Neculai Andrei, director științific ICI

scris 13 sep 2016

Curtea de Apel București (CAB) a obligat Ministerul Fondurilor Europene, printr-o hotărâre care poate fi atacată cu recurs, să ramburseze Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) București suma de 1,32 milioane de lei, reținută prin aplicarea, în urma unui control, a unor corecții reprezentând peste 2% din valoarea unui contract privind realizarea unui platforme IT.

Platforma IT a fost realizată de un consorțiu condus de UTI Grup, care a câștigat o licitație în decembrie 2014. Contractul s-a ridicat la 61,03 milioane de lei, fără TVA.

Urmărește-ne și pe Google News

Din consorțiu au mai făcut parte Ymens Teamnet (ofertant asociat), C.P. Consultant Services (ofertant asociat), Siveco România (subcontractant) și Romsys (subcontractant), potrivit datelor disponibile pe www.e-licitatie.ro.

Contractul a fost finanțat din fonduri europene în proporție de peste două treimi, restul fiind acoperit de la bugetul statului și fondurile institutului.

“Admite acțiunea. Anulează în parte Notificarea nr. 5315/30.03.2015, respectiv în ceea ce privește punctul 2 – Plată respinsă pentru suma de 593.917,72 lei, precum și Notificarea nr. 6625/24.04.2015, respectiv în ceea ce privește punctul 2 – Plată respinsă pentru suma de 718.974,88 lei. Anulează Adresa nr. 16269/23.04.2015 și Raportul Comisiei de soluționare a contestației nr. 14479/7.07.2015. Obligă pârâtul (Ministerul Fondurilor Europene – n.r.) la plata către reclamant a sumelor de 593.917,72 lei și 718.974,88 lei. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea se va depune la Curtea de Apel București. Pronunțată în ședința publică luni, 12 septembrie 2016”, se arată pe pagina web a instanței.

Potrivit datelor ICI, prezentate în octombrie 2015 la inaugurarea platformei, Ministerul Fondurilor Europene a mai penalizat institutul cu o corecție de 10% din valoarea contractului, respectiv peste 6 milioane de lei, pe care a contestat-o în instanță. Următorul termen în acest dosar a fost programat pentru 27 septembrie.

“Noi, angajații ICI, suntem oameni tehnici, care căutăm să avem cât mai puține interacțiuni cu autoritățile. ICI nu este un institut bugetar, ci este un institut care își câștigă existența lucrând pe proiecte obținute în urma unor competiții naționale și internaționale. (…) Pe de altă parte, autoritățile vin asupra noastră și ne monitorizează într-o manieră impardonabilă. Avem și argumente în acest sens”, a declarat directorul științific al ICI, Neculai Andrei, într-o conferință de presă desfășurată în data de 23 octombrie 2015.

Potrivit acestuia, Ministerul Fondurilor Europene, prin Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale (OIPSI), a penalizat ICI pentru că institutul a solicitat viitorilor ofertanți, prin caietul de sarcini al licitației, atestate emise de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și Poliția Română pentru lucrările la partea electrică a proiectului, respectiv pentru montajul sistemelor antiefracție.

În mai puțin de 9 luni, SAP România anunță un nou director general CITEȘTE ȘI În mai puțin de 9 luni, SAP România anunță un nou director general

“Fericiți de această penalizare nu am fost, dar conducerea ICI a plătit suma din fondurile institutului”, a spus directorul științific.

Andrei a mai spus că a doua corecție, de 10%, a destabilizat institutul și a “pus conducerea ICI într-o derută cognitivă foarte profundă”.

“Practic, ne-a scos din ritmul de urmărire al desfășurării lucrărilor la infrastructura platformei IT”, a spus Andrei.

El a explicat, în octombrie 2015, că cerințele impuse au fost necesare întrucât proiectul a fost foarte complex, cu mai multe componente, fiecare implicând mai multe specialități.

“Astfel de cerințe nu le puteam trata în derizoriu, cu ageamii, cu oameni care leagă două sârme și apoi ia foc. Din aceste motive am solicitat atestatele ANRE, care, la finalizarea proiectului, vor fi cerute de către această autoritate, când va veni în control”, a mai spus Andrei.

Proiectul ICI a constat în achiziționarea unei infrastructuri hardware și software, a serviciilor pentru pregătirea și managementul proiectului, precum și a serviciilor de dezvoltare și implementare a platformei de cloud computing.

Prin cloud computing se înțelege o rețea de calcul de date bazată pe o infrastructură virtuală, care poate fi localizată oriunde și poate fi utilizată prin intermediul unui aplicații de acces la internet (browser web), fără a instala nici un alt program software.

"Obiectivul general al proiectului îl constituie modernizarea, dezvoltarea și eficientizarea serviciilor publice oferite către cetățeni prin intermediul unei infrastructuri de tip cloud computing, care să eficientizeze achiziția și utilizarea echipamentelor și serviciilor IT&C la nivelul instituțiilor publice, să sporească transparența activității instituțiilor publice și să faciliteze interoperabilitatea între serviciile electronice publice", se arată în caietul de sarcini al licitației.

Platforma include 148 de servere și o capacitate de stocare de 340 TB (340.000 GB).

Înființat în anul 1970, ICI este principalul institut de cercetare-dezvoltare din România în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
institut
ministerul fondurilor europene
litigiu
corectii