Miliardar „self-made” în SUA, vedetă în țara sa natală: Cine este Jensen Huang, CEO-ul neconvențional al Nvidia

Miliardar „self-made” în SUA, vedetă în țara sa natală: Cine este Jensen Huang, CEO-ul neconvențional al Nvidia
scris 21 mar 2024

Jen-Hsun „Jensen” Huang, CEO-ul și unul dintre fondatorii gigantului tech Nvidia, compania care a avut cel mai mult de câștigat de pe urma ascensiunii fulminante a tehnologiei A.I., nu este un antreprenor tipic din Silicon Valley.

Tinerii ar trebui să aibă parte de „durere și suferință” pentru a le cizela caracterul iar părinții nu ar mai trebui să își încurajeze copiii să învețe neapărat programare sunt doar două dintre „sfaturile” lui Huang care au atras recent atenția și au stârnit dezbateri aprinse pe rețelele de socializare și nu numai, scrie Hotnews.ro

Urmărește-ne și pe Google News
CNAIR anunță licitații pentru proiectarea modernizării rețelei rutiere din proximitatea Bucureștiului CITEȘTE ȘI CNAIR anunță licitații pentru proiectarea modernizării rețelei rutiere din proximitatea Bucureștiului

Unii comentatori au remarcat inclusiv că acesta l-ar avea drept model pe Elon Musk, șeful Tesla, cunoscut pentru declarațiile sale controversate făcute în interviuri și pe rețelele de socializare.

Însă agenția Reuters arăta într-un portret făcut lui Huang încă din luna mai a anului trecut, când prețul acțiunilor Nvidia decolase pe bursa americană pe fondul entuziasmului față de inteligența artificială (A.I.), că acesta a fost dintotdeauna un personaj aparte în pleiada de antreprenori și directori din Silicon Valley, „Mecca” companiilor tech din Statele Unite.

De exemplu, când pandemia de COVID-19 a forțat Nvidia să țină online prezentarea unui produs major, CEO-ul Jensen Huang s-a filmat în bucătăria sa, de unde a scos din cuptor cel mai recent cip dezvoltat de companie.

„Am ceva să vă arăt”, a afirmat el în timp ce se pregătea să deschidă ușa cuptorului. „E la gătit de ceva timp” a continuat el înainte de a scoate o placă de dimensiunea unei tăvi de copt. „Ce avem aici? E cea mai mare placă grafică din lume”, a dezvăluit Huang.

Reuters notează că acesta este doar un exemplu al tipului de „showmanship” care l-a transformat pe acest imigrant taiwanez din Statele Unite, care de obicei poartă o geacă de motociclist din piele la lansările produselor, în unul dintre cele mai cunoscute nume din lumea tehnologiei.

Nvidia a ajuns a treia cea mai valoroasă companie din lume sub conducerea lui Huang

În luna mai a anului trecut Huang s-a alăturat unei liste de elită a directorilor care conduc o companie tech cu o capitalizare pe bursă de peste un trilion de dolari.

În vârstă de 60 de ani, Huang este doar al doilea CEO din Statele Unite care a reușit să depășească borna respectivă cu o companie pe care a cofondat-o, primul fiind Jeff Bezos. Fondatorul și fostul șef al Amazon s-a retras însă din fruntea companiei în 2021.

Din mai 2023 până în prezent capitalizarea pe bursă a Nvidia a depășit două trilioane de dolari, ea devenind a treia cea mai valoroasă companie din lume.

DOCUMENT Modificări în proiectul care clarifică situația întreprinderilor legate la microîntreprinderi - precizare pentru norma de venit și numirea/revocarea administratorului CITEȘTE ȘI DOCUMENT Modificări în proiectul care clarifică situația întreprinderilor legate la microîntreprinderi - precizare pentru norma de venit și numirea/revocarea administratorului

În afară de Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg, răposatul Steve Jobs și Huang, puțini sunt fondatorii de companii care au devenit atât de puternic asociați cu succesul afacerilor lor. În ceea ce-l privește pe Huang, el se laudă inclusiv cu un tatuaj cu logoul Nvidia pe unul din brațele sale.

Cipurile Nvidia au fost esențiale pentru mai multe trenduri majore din domeniul tech, de la dezvoltarea jocurilor video, la mașinile autonome, la cloud computing și acum inteligența artificială.

Deși diferitele estimări variază într-o oarecare măsură, toate arată că Nvidia are o cotă de piață de peste 80% în ceea ce privește unitățile de procesare grafică (GPU), circuitele electronice necesare sistemelor A.I. pentru calculele lor complexe.

Iar ascensiunea spectaculoasă a Nvidia din ultimul an și jumătate este sinonimă cu entuziasmul față de tehnologia A.I., deși nu s-ar putea spune că a fost o companie „săracă” până cu puțin timp în urmă.

Însă înainte de lansarea ChatGPT, chatbotul dezvoltat de OpenAI care a declanșat interesul uriaș față de tehnologia inteligenței artificiale, capitalizarea pe bursa americană a Nvidia era de aproximativ 420 de miliarde de dolari. Acum compania este depășită la acest capitol doar de către Microsoft și Apple.

Jensen Huang este privit ca o vedetă în Taiwanul său natal

Succesul lui Huang se datorează în parte unei dorințe de a rezolva probleme spinoase din știința calculatoarelor cu o combinație de software și hardware - o viziune pentru care a avut nevoie de 3 decenii pentru a o perfecționa.

Născut în Taiwan, Huang s-a mutat cu părinții în SUA când era copil, obținând ulterior diplome în inginerie de la Universitatea de Stat Oregon și Universitatea Stanford.

Huang se bucură de o popularitate imensă în Taiwan, liderul mondial în producția de cipuri, și a fost primit ca o vedetă rock în timpul unei vizite pe care a făcut-o în Taipei anul trecut pentru a participa la un târg tech la care a fost capul de afiș.

Discursul lui Huang a ținut două ore însă mii de persoane au așteptat încheierea sa pentru a încerca să obțină un selfie cu el.

În 1993, când avea 30 de ani, Huang a fondat Nvidia în Statele Unite alături de doi ingineri americani, Curtis Priem și Chris Malachowsky, obținând atunci finanțare din partea Sequoia Capital, unul dintre cele mai cunoscute fonduri de investiții din Silicon Valley.

Prima lovitură majoră dată de Nvidia a fost cu cipurile necesare pentru plăcile grafice necesare jocurilor video. Nvidia a lansat prima unitate GPU în 1999. Însă la momentul acela Huang încă nu privea Nvidia ca fiind doar o companie producătoare de cipuri.

FOTO Start pentru lărgirea la 4 benzi a DN1A, spre Chitila-Mogoșoaia CITEȘTE ȘI FOTO Start pentru lărgirea la 4 benzi a DN1A, spre Chitila-Mogoșoaia

„Grafica computerizată este una dintre cele mai complexe componente ale științei calculatoarelor. Trebuie să înțelegi totul”, declara el inclusiv cu 3 ani în urmă, când a primit un premiu pentru realizările sale.

Nvidia a pariat pe A.I., nu a profitat doar de pe urma popularității sale

La mijlocul anilor 2000 Huang și echipa sa și-au dat seama că cipurile produse de Nvidia pot fi folosite pentru probleme mai generale din știința calculatoarelor și au lansat CUDA, o platformă software care permitea dezvoltatorilor de toate felurile să programeze cipuri Nvidia.

Această platformă a stat la baza unui val de utilizări noi ale cipurilor companiei, inclusiv în domeniul crypto.

Marea lovitură a lui Huang a venit însă când și-a dat seama că laboratoarele de cercetare ale universităților americane folosesc cipurile companiei pentru a lucra la modele de A.I., pe atunci o nișă din știința calculatoarelor care promitea multe lucruri, fără să aibă la fel de multe de arătat.

Nvidia a dezvoltat apoi o serie de cipuri pentru sisteme A.I. iar pariul a fost, evident, unul care a fost răsplătit din plin.

Nvidia s-a diferențiat de asemenea față de rivali prin faptul că a decis să își externalizeze producția de cipuri către parteneri precum Taiwan Semiconductor Manufacturing, contrar modelului adoptat de Intel, care acum valorează doar o fracțiune din valoarea companiei lui Huang.

Iar succesul Nvidia l-a propulsat pe Huang până pe locul 20 în clasamentul miliardarilor lumii, agenția Bloomberg estimând averea sa netă la 78,8 miliarde de dolari.

Ultimul anunț major al Nvidia a venit lunea aceasta, când Huang a dezvăluit că aceasta lucrează la o platformă hardware și software pentru construirea de roboți umanoizi, care include funcții de inteligență artificială generativă.

viewscnt
Afla mai multe despre
jensen huang
nvidia