Hackeri care au legătură cu armata rusă s-au aflat, foarte probabil, în spatele atacurilor de tip ransomware de luna trecută asupra unor companii de transport și logistică din Ucraina și Polonia, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al Microsoft. Este vorba de un grup despre care Departamentul american de Justiție susține că lucrează în numele agenției ruse de informații militare, GRU, și care a provocat deja pene de curent în unele părți ale Ucrainei în 2015 și 2016.
Dezvăluirea va stârni îngrijorări la Washington și în capitalele europene că aliații care sprijină Ucraina împotriva invaziei Rusiei s-ar putea confrunta cu amenințări cibernetice tot mai mari din partea Moscovei, comentează CNN. Polonia este membră NATO și un canal-cheie pentru furnizarea de ajutor militar către Ucraina, scrie News.ro.
Hackerii au provocat „daune” la companii de transport și logistică din Polonia și Ucraina. Este un exemplu public rar al unui presupus atac cibernetic rus legat de război care provoacă daune într-o țară membră NATO, dar amploarea pagubelor nu era clară, așa că CNN a solicitat mai multe detalii de la Microsoft. Una din principalele agenții de securitate cibernetică din Ucraina, Serviciul Special de Stat pentru Comunicații, a refuzat să comenteze, precizează CNN.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că un atac cibernetic ar putea declanșa clauza de apărare colectivă a NATO, celebrul Articol 5, care impune tuturor membrilor să riposteze la un atac asupra unui alt membru. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată și nu este clar care este exact pragul de răspuns al NATO în spațiul cibernetic.
Atacurile de tip ransomware legate de GRU semnalează „un risc sporit pentru organizațiile care furnizează sau transportă în mod direct asistență umanitară sau militară în Ucraina”, au declarat într-un comunicat experții de la Microsoft, care au colaborat direct cu guvernul ucrainean pentru a răspunde la atacurile informatice.
Grupurile de hackeri ruși au dat o serie de atacuri cibernetice de când a început războiul, vizând rețelele guvernamentale și economice ucrainene, o activitate care uneori se suprapune cu loviturile militare ale Rusiei. Dar atacuri cibernetice de mare impact, care să scoată din uz rețelele de energie sau alte rețele critice, nu s-au întâmplat până acum. Hacking-ul rusesc a jucat un rol mai degrabă periferic decât central, în eforturile Kremlinului de a dezmembra infrastructura critică ucraineană, au declarat oficiali americani și ucraineni pentru CNN.