Microsoft se pare că s-a răzgândit, din nou, în legătură cu sistemul de operare care trebuia să se lupte cu Chrome OS, de această dată urmând ca Windows 10X să fie dat uitării înainte să fie lansat.
Compania americană nu va mai lansa Windows 10X anul acesta, cum a promis după ultima amânare cauzată de pandemiei. Mai mult, conform unor surse interne, se pare că acest sistem de operare va fi trecut pe linie moartă.
Chiar dacă nu va vedea vreodată lumina zilei, Windows 10X are deja un istoric zbuciumat, presărat cu bâlbe și nesiguranță la nivel decizional.
Inițial, Windows 10X trebuia să fie un sistem de operare, mai simplu și mai rapid, pentru laptopurile cu două ecrane, precum Surface Neo. Și trebuia să fie lansat în 2020.
Apoi, Microsoft s-a răzgândit și a anunțat că-l va transforma într-un concurent pentru Chrome OS, care să funcționeze pe laptopuri cu un singur ecran, cu focus pe aplicații online. Lansarea a fost atunci amânată pentru 2021.
Pe scurt, acest sistem de operare trebuia să fie o versiune de Windows optimizată pentru a rula bine inclusiv pe laptopurile cu dotări slabe, având în spate soluții cloud.
CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afaceriiÎn loc să mai dezvolte Windows 10X, Microsoft se va concentra pe Windows 10, pe care va încerca să-l îmbunățească și să-l transforme în soluția unică și universal funcțională pentru toate PC-urile.
Din acest punct de vedere, nu este o decizie rea. Windows 10 are propriile lui probleme, unele care există de ani de zile, altele care apar după update-uri majore și sunt reparate în grabă. Toate acestea trădează faptul că, în ultimii ani, Microsoft și-a mutat focusul de la Windows 10.
La aproape 6 ani de când a fost lansat, interfața sistemului de operare este un amestec între elemente noi, elemente vechi și elemente foarte vechi, precum bătrânul Control Panel, care, în ciuda interfeței învechite, oferă încă o funcționalitate mult mai bună decât noua secțiune de configurare, din care lipsesc multe elemente și opțiuni.
În prezent, există peste 1,3 miliarde de PC-uri cu Windows 10.