O inițiativă a Uniunii Europene de accelerare a măsurilor de control al inteligenței artificiale (AI / IA) a început cu stângul, deoarece giganții tehnologici Meta și Apple au renunțat să se alăture pactului, relatează Politico.
Pactul UE privind inteligența artificială enumeră angajamente neobligatorii care anticipează unele dintre normele obligatorii cu care se vor confrunta industriile în anii următori în temeiul Legii privind inteligența artificială a blocului comunitar. Pactul a fost inițiat de fostul comisar european Thierry Breton, care a renunțat la funcție la începutul acestei luni după ce a intrat în conflict cu șefa sa, președinta Ursula von der Leyen.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Meta și Apple nu se aflau pe lista semnatarilor prezentată miercuri, cu câteva ore înainte de lansarea oficială a pactului la sediul UE din Bruxelles. Campionul francez al inteligenței artificiale, Mistral, nu s-a numărat, de asemenea, printre semnatari, nici platforma de partajare video TikTok sau Anthropic, o importantă firmă americană de inteligență artificială, arată G4Media.ro.
Eșecul de a obține sprijinul unora dintre liderii mondiali care dezvoltă modele de AI de ultimă generație arată cum guvernele, inclusiv cele din UE, încă se luptă cu modalitatea de a impune controale instantanee asupra tehnologiei în plină dezvoltare, în ciuda avertismentelor dure din ultimii doi ani că aceasta implică riscuri grave pentru lume.
De asemenea, raportul a evidențiat o schimbare de opinie în rândul unor firme de tehnologie în ceea ce privește sprijinul lor pentru controlul reglementar al IA. Luna aceasta, o campanie condusă de Meta a avertizat că „în ultima perioadă, procesul decizional în materie de reglementare a devenit fragmentat și imprevizibil” și că UE riscă să piardă tehnologia IA care ar putea „accelera productivitatea”.
Concret, firme de tehnologie precum Meta, X și altele au renunțat să lanseze produse AI în Europa în urma unor schimburi de opinii cu comisarul pentru protecția datelor din Irlanda, care pune în aplicare puternicul regulament european privind confidențialitatea, Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR), în cazul multor firme Big Tech cu sedii regionale în această țară. De asemenea, Apple a decis să nu implementeze în Europa noile funcții alimentate de inteligența artificială pe ultimul său model de iPhone din cauza preocupărilor legate de reglementare.
Odată cu plecarea lui Breton, avântul Pactului a dispărut
Comisia Europeană a anunțat miercuri că alte 115 companii au semnat angajamentul după lansarea acestuia. Printre acestea s-au numărat Aleph Alpha din Germania, Amazon, Google, Microsoft, OpenAI și Palantir, precum și o serie de alte firme europene și globale care se află în urma acestor mari jucători în dezvoltarea inteligenței artificiale.
Executivul UE a declarat anterior că peste o mie de companii și-au exprimat interesul pentru pact.
CITEȘTE ȘI Utilizarea ''problematică'' a rețelelor sociale, în creștere în rândul tinerilor europeni. 28% dintre adolescenții români, afectațiPactul a fost ideea fostului comisar european Breton, care a demisionat la jumătatea lunii septembrie, după ce von der Leyen a făcut presiuni asupra guvernului francez pentru a-i retrage candidatura pentru un al doilea mandat european.
Pactul a pierdut din avânt înainte de lansarea sa, în parte din cauza ieșirii lui Breton din Executivul UE și, de asemenea, din cauza campaniilor vocale ale industriei, potrivit cărora legile și reglementările europene au împiedicat continentul în ceea ce privește IA. Fostul prim-ministru italian Mario Draghi a semnalat preocupări similare în raportul său recent privind poziția competitivă a Europei în lume.
Mulți comisari europeni fiind plecați miercuri de la Bruxelles, evenimentul de lansare a Pactului privind inteligența artificială a fost condus de Lucilla Sioli, șefa Biroului pentru inteligență artificială al Uniunii Europene.
Toate companiile și industriile vor trebui să respecte normele enumerate în pact în temeiul Legii UE privind inteligența artificială, care va fi implementată în etape în următorii ani. Scopul pactului voluntar a fost de a determina companiile să se conformeze din timp normelor Actului privind inteligența artificială.
Purtătorul de cuvânt al Meta, Anna Kuprian, a declarat într-un comunicat că „salutăm armonizarea normelor UE și ne concentrăm în acest moment asupra activității noastre de conformare în temeiul Legii privind inteligența artificială, dar nu excludem aderarea noastră la Pactul privind inteligența artificială într-o etapă ulterioară”.
„De asemenea, nu ar trebui să pierdem din vedere potențialul uriaș al IA de a promova inovarea europeană și de a permite concurența, altfel UE va pierde din vedere această oportunitate unică într-o generație”, a adăugat Kuprian.
Context
Comisia Europeană a anunțat peste o sută de companii sunt primii semnatari ai Pactului UE privind inteligența artificială (IA) și ai angajamentelor sale voluntare. Printre semnatari se numără corporații multinaționale și întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) europene din diverse sectoare, inclusiv IT, telecomunicații, asistență medicală, servicii bancare, autovehicule și aeronautică.
Anunțul Comisiei vine la câteva zile după ce un alt grup de companii, printre care Meta și Spotify, a criticat joi Uniunea Europeană pentru procesul său decizional „fragmentat și inconsecvent” privind confidențialitatea datelor și inteligența artificială (AI).
CITEȘTE ȘI Cifra de afaceri din comerț a scăzutPactul UE invocat de Comisia Europeană sprijină angajamentele voluntare ale industriei de a începe să aplice principiile Regulamentului UE privind Inteligența Artificială (adică legislația obligatorie a UE) înainte de intrarea sa în vigoare.
Angajamentele voluntare ale Pactului UE privind IA invită întreprinderile participante să se angajeze în cel puțin trei acțiuni principale:
- Strategia de guvernanță a IA pentru a încuraja adoptarea IA în organizare și pentru a depune eforturi în vederea respectării în viitor a Regulamentului privind IA.
- Cartografierea sistemelor de IA cu grad ridicatde risc: Identificarea sistemelor de IA susceptibile de a fi clasificate ca având un grad ridicat de risc în temeiul Legii privind IA
- Promovarea alfabetizării și a sensibilizării cu privire la IA în rândul personalului, asigurând dezvoltarea etică și responsabilă a IA.
Pe lângă aceste angajamente de bază, peste jumătate dintre semnatari s-au angajat să respecte angajamente suplimentare, inclusiv să asigure supravegherea umană, să atenueze riscurile și să eticheteze în mod transparent anumite tipuri de conținut generat de IA, cum ar fi deep fake.
Reamintim că legislația UE privind Inteligența Artificială a intrat în vigoare la 1 august 2024. Unele dispoziții ale Legii privind IA sunt deja pe deplin aplicabile. Întreaga Lege privind IA va fi pe deplin aplicabilă la 2 ani de la intrarea sa în vigoare, cu unele excepții: interdicțiile vor intra în vigoare după șase luni, normele de guvernanță și obligațiile pentru modelele de IA de uz general vor deveni aplicabile după 12 luni, iar normele pentru sistemele de IA încorporate în produsele reglementate se vor aplica după 36 luni.