James Cameron s-a alăturat consiliului de administrație al unei companii AI, la 40 de ani după ce a regizat un film despre riscurile pe care le generează această tehnologie

James Cameron s-a alăturat consiliului de administrație al unei companii AI, la 40 de ani după ce a regizat un film despre riscurile pe care le generează această tehnologie
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 09:14

Cineastul canadian James Cameron s-a alăturat consiliului de administrație al unei companii specializate în inteligența artificială (AI), StabilityAI, la 40 de ani după ce a regizat un film despre riscurile pe care le generează această tehnologie, informează BBC.

În filmul "The Terminator" din 1984, pe care James Cameron l-a scris și l-a regizat, o inteligență artificială rebelă, denumită Skynet, amenință existența omenirii, scrie Agerpres

Urmărește-ne și pe Google News
INFOGRAFIC Românii, pe ultimul loc în UE la utilizarea serviciilor publice digitale. Ministrul Digitalizării: Problema e la stat nu la oameni. Avem 9 milioane de conturi de Facebook CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Românii, pe ultimul loc în UE la utilizarea serviciilor publice digitale. Ministrul Digitalizării: Problema e la stat nu la oameni. Avem 9 milioane de conturi de Facebook
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Black Sea Oil &Gas, D&B David și Baias, Electrica Furnizare, eon, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Transgaz
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum - Crizele sanitare și reziliența sistemului medical românesc - Ediția a XIV-a. Parteneri: Bristol Myers Squibb, Crisia Farm, UCB
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank

Însă creatorul acelei AI fictive nu a fost angajat de această dată pentru a ajuta la evitarea dezvoltării unei asemenea tehnologii în viața reală.

În schimb, rolul său va fi acela de a găsi modalități prin care noua tehnologie va putea fi utilizată pentru a produce efecte speciale, cunoscute sub numele de "imagini generate de computer" (CGI).

"Mi-am petrecut întreaga carieră căutând tehnologii emergente care împing mai departe limitele posibilului, cu scopul de a spune povești incredibile. M-am aflat în fruntea domeniului CGI în urmă cu peste trei decenii și de atunci am rămas un vârf de lance. Acum, intersecția dintre AI generativă și crearea de imagistică CGI reprezintă noul val", a declarat cineastul canadian.

Cineast cu o filmografie bogată, James Cameron este cunoscut și pentru realizarea filmului cu numeroase efecte speciale "Avatar", lungmetrajul cu cele mai mari încasări din toate timpurile.

Noul său loc de muncă, compania StabilityAI, a dezvoltat Stable Diffusion - un sistem informatic care poate să genereze imagini pe baza textului solicitat de un utilizator.

Compania s-a aventurat și în sectorul producțiilor video, prin divizia sa Stable Video Diffusion, care funcționează pe baza aceluiași principiu.

Se pare că James Cameron a fost angajat de StabilityAI pentru a contribui la dezvoltarea acestei divizii.

TikTok își închide aplicația de streaming de melodii CITEȘTE ȘI TikTok își închide aplicația de streaming de melodii

Susținătorii generării de videoclipuri cu ajutorul AI spun că Stable Video Diffusion le va permite artiștilor să creeze rapid efecte digitale complicate.

Însă pentru mulți creatori din acest sector, inclusiv pentru regizori din generația lui James Cameron, utilizarea acestei tehnologii este în cel mai bun caz controversată.

Săptămâna trecută, Guillermo del Toro, regizorul filmului "Pan's Labyrinth", a criticat imaginile video generate cu ajutorul AI în timpul unei sesiuni de discuții la British Film Festival din Londra, spunând că acestea nu pot genera mai mult decât "niște screensaver-uri semi-convingătoare".

Un alt regizor de marcă, Michael Bay, a declarat anul trecut că noua tehnologie "va crea o grămadă de oameni leneși", deoarece ea "nu creează, ci doar imită".

Iar legendarul cineast japonez Hiyao Miyazaki, care a scris și a regizat celebrul lungmetraj de animație "Spirited Away", a spus că este "dezgustat" de imaginile video generate de AI, pe care le consideră "o insultă la adresa vieții însăși".

Potrivit Reuters, ascensiunea meteorică a inteligenței artificiale generative a atras atenția industriei de la Hollywood într-o perioadă în care costurile de producție au crescut exponențial.

După ce sistemul text-to-video Sora, dezvoltat de OpenAI, a făcut mare vâlvă în februarie datorită calității ridicate a videoclipurile sale, mai mulți directori și agenți de la Hollywood s-au întâlnit cu reprezentanții acestei companii pentru a discuta despre utilizările potențiale ale noii tehnologii.

Creșterea economiei mondiale se va stabiliza la 3,2% anul acesta CITEȘTE ȘI Creșterea economiei mondiale se va stabiliza la 3,2% anul acesta

StabilityAI, cu sediul la Londra, folosește un sistem de imagistică generată de AI care rivalizează cu cele produse de Google, Microsoft și OpenAI.

James Cameron a spus că noua tehnologie "va debloca noi modalități prin care artiștii vor putea să spună povești în feluri pe care nu ni le-am imaginat niciodată".

Cu toate acestea, relația Hollywoodului cu inteligența artificială nu a fost deloc una ușoară.

Un motiv major care i-a determinat pe scenariștii și actorii de la Hollywood să intre în grevă în 2023 a fost obținerea unei protecții pentru imaginea și arta lor în fața utilizării nereglementate a AI, prin impunerea unor limite privind felul în care studiourile pot utiliza această tehnologie atunci când produc filme și seriale TV.

Din consiliul de administrație al StabilityAI face parte și fostul președinte al Facebook, Sean Parker, care deține funcția de președinte executiv al acestei companii de inteligență artificială.

viewscnt
Afla mai multe despre
stabilityai
james cameron
ai