Marea Britanie intenționează să impună marilor companii online, precum Google, Facebook și Amazon, o taxă pe veniturile obținute în țară, pentru actualizarea unui sistem care nu a ținut pasul cu modificarea modelelor de afaceri ale afacerilor digitale, relatează Reuters.
Acțiunile Amazon au scăzut luni cu până la 9%, la cel mai redus nivel din ultimele șase luni, Google cu 5,5%, iar Facebook cu 3,5%. Netflix și Apple au înregistrat un declin de 8%, respectiv de 3,6%, scrie News.ro.
”În mod clar nu este sustenabil, sau corect, ca afacerile bazate pe platforme digitale să genereze o valoare substanțială în Marea Britanie fără să plătească taxe pentru afacerile respective”, a afirmat luni ministrul de Finanțe Philip Hammond, în discursul său anual referitor la buget.
CITEȘTE ȘI IBM achiziționează Red Hat cu 34 miliarde dolari, cea mai mare afacere a gigantului american și cea de-a treia din istoria tehnologiei din SUATaxa va avea rolul să asigure că giganții consacrați ai tehnologiei, mai degrabă decât startup-urile, vor plăti această taxă, a spus Hammond în Parlamentul britanic.
Companiile profitabile vor fi taxate, începând cu 2020, cu 2% pentru banii obținuți de pe urma utilizatorilor britanici, iar măsura ar urma să genereze venituri de peste 400 de milioane de lire sterline pe an. Taxa se va baza pe auto-evaluarile făcute de companii.
Marile companii de internet, care au susținut să respectă reglementările fiscale, au plătit în trecut puține taxe în Europa, de obicei prin canalizarea vânzărilor prin țări precum Irlanda și Luxemburg, care au regimuri fiscale mai relaxate.
Google și Facebook și-au schimbat modul în care își contabilizează activitatea în Marea Britanie.
În 2016, Facebook a început să își înregistreze veniturile obținute de pe urma clienților britanici prin intermediul echipelor de vânzări din Marea Britanie, declarând profitul impozabil.
Taxa va viza platforme precum motoarele de căutare, rețelele de socializare și platformele de comerț online și va fi plătită de către companiile cu venituri globale de peste 500 de milioane de lire, a spus Hammond.
Reprezentanții Amazon și Netflix au refuzat să comenteze, iar Facebook a anunțat că așteaptă informații suplimentare legate de propuneri.