Marea Britanie poate gestiona riscurile de securitate ale utilizării rețelelor de telecomunicații fabricate de Huawei și nu a identificat nicio dovadă referitoare la o activitate răuvoitoare a companiei chineze, a declarat miercuri șeful Centrului Național pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie, Ciaran Martin, transmite Reuters.
Întrebat dacă Washingtonul a prezentat Marii Britanii vreo dovadă în sprijinul acuzațiilor că Huawei sprijină activitățile de spional ales statului chinez, Martin a spus că guvernul american trebuie să spună ce informații are despre companie, scrie News.ro.
”Din punctul nostru de vedere...dacă vă uitați la raportul detaliat pe care îl publicăm, acolo prezentăm modul în care gestionăm riscurile”, a spus Martin într-o conferință de presă.
Acesta a precizat că ar fi fost obligat să raporteze dacă ar fi existat o dovadă de activitate răuvoitoare din partea Huawei.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO O nouă gafă în lumea modei: Burberry a lansat hanoracul cu ștreang. Reacția companieiGuvernele din Germania și alte state europene analizează dacă să introducă sau nu restricții împotriva echipamentelor Huawei, în replică la un avertisment transmis de SUA.
În noiembrie anul trecut, Washingtonul a transmis guvernelor și directorilor companiilor de telecomunicații din țările aliate, în special celor unde sunt amplasate baze americane, un avertisment legat de utilizarea echipamentelor Huawei, în încercarea de a convinge furnizorii de servicii wireless și de internet din aceste țări să evite respectivele echipamente.
O lună mai târziu, vicepreședintele Comisiei Europene, Andrus Ansip, responsabil pentru piața unică digitală europeană, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să fie “îngrijorată” în privința Huawei și a altor companii chineze din tehnologie, din cauza riscurilor la adresa industriei și a securității blocului comunitar.
Solicitările politice au determinat o serie de companii și state să reacționeze rapid în consecință.
CITEȘTE ȘI LIVE VIDEO&FOTO Samsung a lansat seria Galaxy S10În Marea Britanie, BT a anunțat că nu va folosi echipamente produse de companiile chinezești în viitoarea rețea 5G și că le va elimina și pe cele existente în rețelele 3G și 4G. De asemenea, și Japonia ar putea bloca folosirea echipamentelor produse de Huawei.
Săptămâna trecută, Vodafone, al doilea mare operator mondial de telefonie mobilă, a anunțat că va suspenda introducerea echipamentelor Huawei în centrul rețelelor sale, până când țările occidentale își vor soluționa îngrijorările cu privire la activitățile grupului chinez.
Reprezentanții Huawei au respins în repetate rânduri acuzațiile privind slaba securitate a echipamentelor sale în fața unor eventuale accesări în scopuri de spionaj, spunând că acestea nu sunt mai puțin sigure comparativ cu echipamentele altor producători.