Bancomatele, automatele pentru bilete și alte servicii de comunicații electronice vor trebui accesibilizate din 2025, pentru a dezvolta o societate mai favorabilă incluziunii și a facilita o viață independentă pentru persoanele cu dizabilități, prevede un proiect de lege promulgat de șeful statului. Toate firmele și instituțiile vizate trebuie să aplice noile reglementări pentru produsele și serviciile introduse pe piață după 28 iunie 2025.
Noua lege transpune integral Directiva (UE) 2019/882 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind cerințele de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform Directivei (UE) 2019/882 privind cerințele de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor, cererea de produse și servicii accesibile este ridicată și se preconizează că numărul de persoane cu dizabilități va crește semnificativ.
Astfel, potrivit noii legi, trebuie reglementate următoarele produse introduse pe piață după 28 iunie 2025:
- sisteme hardware de uz general destinate consumatorilor și sisteme de operare pentru aceste sisteme hardware;
- echipamente terminale destinate consumatorilor dotate cu capacități informatice interactive, utilizate pentru servicii de comunicații electronice;
- echipamente terminale destinate consumatorilor dotate cu capacități informatice interactive, utilizate pentru accesul la serviciile mass-media audiovizuale;
- e-readere;
- terminale de plată pentru autoservire.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Rata inflației a ajuns la 15,1%. Ulei, cartofi și făină - cele mai mari creșteri de prețuri la alimente. Gazele și combustibilii au explodat la tarifTotodată, vor trebui asigurate condiții de accesibilitate următoarelor terminale pentru autoservire destinate furnizării de servicii, introduse pe piață după 28 iunie 2025:
- bancomate;
- automate pentru bilete;
- automate de check-in;
- terminale pentru autoservire interactive care furnizează informații, exceptând terminalele instalate drept componente integrate ale vehiculelor, aeronavelor, navelor sau materialului rulant.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT&FOTO Institutul Cantacuzino are nevoie de o investiție de 200 milioane euro pentru a produce vaccin antigripal... peste câțiva ani buni. Conducerea anunța vaccinul pentru anul trecut, iar Cîțu susținea că poate fi produs chiar vaccin anti-CovidÎn ceea ce privește serviciile furnizate consumatorilor, vor trebui accesibilizate, după 28 iunie 2025, următoarele:
- servicii de comunicații electronice, cu excepția serviciilor de transmitere utilizate pentru furnizarea de servicii între dispozitive (machine-to-machine);
- servicii care oferă acces la servicii mass-media audiovizuale;
- servicii bancare destinate consumatorilor;
- cărți electronice și software dedicat;
- servicii de comerț electronic.
De asemenea, alte domenii de aplicare se pot referi la serviciile de transport aerian, feroviar, maritim și cu autobuzul pentru pasageri (cu excepția serviciilor urbane și suburbane de transport, precum și a serviciilor regionale de transport):
- site-uri web;
- servicii integrate pe dispozitive mobile, inclusiv aplicații mobile;
- bilete electronice și servicii electronice de emitere a biletelor;
- furnizarea de informații privind serviciul de transport, inclusiv informații de călătorie în timp real.
Un alt domeniu de aplicare se referă la preluarea comunicațiilor de urgență către numărul european unic pentru apeluri de urgență 112.
CITEȘTE ȘI Câciu, despre plata asigurărilor la contracte part-time: Oamenii muncesc 8 ore, mulți dintre ei, în spatele unui contract de 2 ore. Au recunoscut și antreprenoriiDirectiva (UE) 2019/882 cuprinde o serie de măsuri tranzitorii potrivit cărora terminalele pentru autoservire utilizate în mod legal de către furnizorii de servicii pentru furnizarea de servicii înainte de 28 iunie 2025 pot să fie utilizate în continuare pentru furnizarea de servicii similare până la sfârșitul duratei lor de viață economică utilă, dar nu mai mult de 20 de ani după intrarea lor în uz.
Fără a aduce atingere acestei măsuri, statele membre prevăd o perioadă de tranziție care se încheie la 28 iunie 2030, în care furnizorii de servicii pot continua să își furnizeze serviciile, utilizând produsele pe care le-au folosit în mod legal pentru a furniza servicii similare înainte de această dată.
Contractele de furnizare de servicii convenite înainte de 28 iunie 2025 rămân valabile fără modificări până la expirare, dar nu mai mult de 5 ani de la respectiva dată.
CITEȘTE ȘI Procedura de acces online a salariaților în REVISAL, pentru a dovedi vechimea și salariul. Sistemul nu e însă gata și e nevoie de semnătura angajatoruluiConform datelor oficiale, la finele anului 2021, în România erau înregistrate 865.573 de persoane cu dizabilități. Dintre acestea, 848.966 de persoane, reprezentând un procent de 98,09 %, se află în îngrijirea familiilor și/sau trăiesc independent.