Toate autoritățile administrației publice locale și centrale vor fi obligate ca, în termen de 3 ani, să conecteze la internet toate clădirile pe care le dețin și care au ca destinație furnizarea de servicii publice. De asemenea, autoritățile administrației publice vor fi obligate să dezvolte infrastructură care să permită instalarea de rețele publice de internet, prevede un proiect de lege promulgat acum de președinte. Măsura ar urma să asigure accesul tuturor persoanelor la cel puțin un serviciu funcțional de internet în bandă largă, la punct fix.
Proiectul legislativ, prezentat la momentul inițierii de Profit.ro și adoptat de deputați în luna martie, a fost susținut de parlamentari de la toate partidele sub motto-ul ”Internet pentru toată România”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul instiuie dreptul persoanelor fizice de acces la cel puțin un serviciu funcțional de internet în bandă largă, prin intermediul unei conexiuni la punct fix.
În termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a noii legi, instituțiile și autoritățile publice, indiferent de modalitatea de finanțare, vor fi obligate să aibă conectate ”la o rețea publică de comunicații electronice în măsură să furnizeze servicii de internet, la viteze de transfer a datelor și alte condiții de calitate adaptate nevoilor specifice, toate clădirile pe care le dețin în proprietate ori le au în administrare și care au ca destinație principală furnizarea de servicii publice, dacă aceste cladiri se află în aria de disponibilitate a cel puțin unei rețele în măsură sa furnizeze serviciile de internet necesare”.
Propunerea legislativă prevede, totodată, măsuri pe care ar putea să le ia ANCOM și celelalte autorități ale administrației publice centrale pentru a soluționa problema lipsei de acces în localități la serviciul funcțional de internet în bandă largă la punct fix.
Conform acestor măsuri propuse, autoritățile administrației publice locale vor putea permite accesul gratuit, în mod nediscriminatoriu, pe proprietatea publică sau privată pe care o dețin ori o au în administrare, în scopul instalării de rețele publice de comunicații electronice ori de elemente de infrastructură fizică destinată instalării unor astfel de rețele.
De asmenea, în contractele încheiate de autoritățile centrale sau locale cu terți prin care se încredințează unui terț prestarea unui serviciu universal de acces la internet în bandă largă, la punct fix, va fi prevăzută obligația acestuia de a acorda, în mod gratuit și nediscriminatoriu, acces la bunurile ce compun sistemul de internet în bandă largă, la punct fix, aferent serviciului universal respectiv, în vederea instalării de rețele publice de comunicații electronice ori de elemente de infrastructură fizică destinată instalării unor astfel de rețele.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Gigantul Apple - discuții cu autoritățile române, inclusiv pentru un Centru de cercetare - dezvoltare, după modelul celor din Marea Britanie, Germania, Israel și FranțaAutoritățile administrației publice centrale și locale vor putea atrage finanțare publică sau privată sau primi ajutoare de stat pentru construirea de elemente de infrastructură fizică destinate instalarli de rețele publlce de comunicații electronice în măsură să furnizeze serviciile menționate și la care să acorde acces, gratuit sau contra cost, furnizorilor de comunicații electronice.
Condițiile tehnice și economice în care se realizează accesul furnizorilor de rețele publice de comunicatii electronice la elemente de infrastructura fizică destinată instalarii acestor rețele publice în localitățile în care utilizatorii finali, persoane fizice, nu au acces la un serviciu de internet în bandă largă la punct fix, nu se supun aprobării ANCOM.
Accesul la elementele de infrastructură fizică dezvoltate de autorități va fi gratuit pentru furnizorii de rețele publice de comunicații electronice.
Potrivit proiectului, ANCOM va publica periodic, cel puțin anual, pe pagina proprie de internet, lista zonelor în care nu există acces la serviciile prevăzute, iar autoritățile administrației publice locale în a căror arie de competență teritorială se află zonele fără acces, vor trebui ca, în termen de 120 de zile de la data comunicării de către ANCOM, să adopte un plan de măsuri pentru facilitarea extinderii rețelelor publice de comunicații electronice în zonele respective, indicând și termenele limită de realizare a măsurilor propuse.
În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi, ANCOM va publica lista localităților în care utilizatorii finali, persoane fizice, nu au acces la un serviciu de internet în bandă largă la punct fix si va comunica informația autorităților locale vizate.
În plus, ANCOM va impune obligații de serviciu universal pentru asigurarea accesibilității, din punct de vedere tarifar, a consumatorllor cu venituri mici sau cu nevoi sociale speciale la rețelele publice de internet.