La ce visează șeful ANCOM: Toată țara conectată la internet până în 2020 și o aplicație software românească pe toate terminalele din lume

La ce visează șeful ANCOM: Toată țara conectată la internet până în 2020 și o aplicație software românească pe toate terminalele din lume

Cătălin Marinescu, președinte ANCOM

scris 18 mai 2016

O aplicație software dezvoltată de o companie românească prezentă pe toate terminalele din lume și conectarea tuturor românilor la internet sunt două dintre cele 10 visuri personale ale președintelui autorității de reglementare în comunicații (ANCOM), Cătălin Marinescu, prezentate joi la ediția cu numărul 20 a evenimentului Ziua Comunicațiilor.

“Veți spune ca toate acestea sunt vise, că unele sunt prea ambițioase pentru o țară ca România. Posibil, dar dacă v-ar fi spus cineva în 2007, când ne-am integrat în UE, că își dorește ca în câțiva ani să avem cele mai performante rețele fixe de pe continent, ce i-ați fi spus? Dacă ar fi doar dorințe de-ale mele, aș putea fi de acord că sunt vise, o dorință fără un plan de acțiune este doar un vis. Dar iată că lansăm astăzi spre consultare elementele unei foi de parcurs care mă face să fiu optimist cu privire la îndeplinirea majorității acestor vise în următorii 5 ani”, a afirmat Marinescu.

Urmărește-ne și pe Google News

Un alt vis al șefului ANCOM este reducerea ponderii cheltuielilor gospodăriilor cu comunicațiile, de la 5% la 3-3,5%, media la nivelul UE fiind de 2,5%.

“Nu vom reuși să creștem conectivitatea cu prețuri mari, ci cu prețuri mici, asta e realitatea din România”, a spus Marinescu.

Până în 2018, șeful autorității de reglementare se așteaptă ca acoperirea rețelelor LTE să fie comparabilă ca întindere cu cea 3G din prezent.

“Vreau să văd  LTE peste tot și să văd și primele mișcări 5G în București și în marile orașe. Că veni vorba de rețele, mi-aș dori sa bem câte o cupă de șampanie împreună la închiderea rețelelor PSTN și GSM în Romania, ideal până în 2020. Aceste rețele vor deveni repede prea scumpe pentru traficul pe care-l aduc”, a afirmat Marinescu.

Afacerile Vodafone Romania au crescut cu 5,6% în anul fiscal 2015 - 2016, la 688,4 milioane de euro CITEȘTE ȘI Afacerile Vodafone Romania au crescut cu 5,6% în anul fiscal 2015 - 2016, la 688,4 milioane de euro

Primele rețele GSM au fost lansate în 1997, de către actualii operatori Orange (fost Mobil Rom/Dialog) și Vodafone (fost Mobifon/Connex).

“Mi-aș dori să nu mai văd spectru pentru rețele mobile pentru care nu există cerere, care rămâne neadjudecat în licitații. Mi-aș mai dori ca toate serviciile pe care le produce această industrie să fie sigure și stabile, nu numai prin calitate, dar și prin rezistența la atacuri”, a spus Marinescu.

Un singur tarif de terminare apeluri în Europa, nu 32 tarife (UE + AELS), mai mult sau mai puțin diferite, este un alt vis al șefului ANCOM.

“De asemenea, vreau să-mi pot porta cu ușurință nu numai numărul de telefon, ci și datele personale și cele care au fost prelucrate despre mine, de la un furnizor de servicii online la altul. În plus, mi-aș dori ca analizele de piață ale ANCOM să se oprească la 100 de pagini, pentru a putea fi citite și înțelese de toată lumea și pentru a comunica mai bine între noi, actorii din piață”, a spus președintele autorității.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
strategie
software
internet