Inteligența artificială generativă scutește 60% dintre angajați de 5 ore de muncă pe săptămână

Inteligența artificială generativă scutește 60% dintre angajați de 5 ore de muncă pe săptămână
scris 4 iul 2024

Este inteligența artificială noul asistent esențial pentru angajați? Potrivit unui studiu al Boston Consulting Group (BCG) publicat miercuri, se pare că da. În luna iunie, organizația a realizat un sondaj internațional în rândul a 13.000 de directori, manageri și angajați din 15 țări. Iar cifrele sunt clare: 43% dintre angajați spun că utilizează în mod regulat inteligența artificială generativă, față de 20% în 2023, scrie Le Figaro.

Această tehnologie permite diverselor instrumente digitale să genereze text, imagini, videoclipuri sau alte formate ca răspuns la solicitările utilizatorilor. La 18 luni de la implementarea pe scară largă a faimosului robot conversațional ChatGPT, sentimentele angajaților cu privire la inteligența artificială s-au schimbat: 42% dintre cei intervievați s-au declarat încrezători în impactul inteligenței artificiale asupra activității lor, comparativ cu 26% anul trecut, scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Netflix începe să elimine cel mai ieftin abonament în unele țări CITEȘTE ȘI Netflix începe să elimine cel mai ieftin abonament în unele țări
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Economisirea timpului la locul de muncă

În ultimele douăsprezece luni, de două ori mai mulți angajați au declarat că utilizează IA generativă în mod regulat. Cifra a fost de 52% în 2024, comparativ cu 20% în 2023.

Această utilizare este în principal în scopuri profesionale. Conform sondajului, 43% dintre respondenți utilizează AI în scopuri profesionale. „Câștigurile de productivitate sunt foarte reale. 58% dintre angajați spun că câștigă cel puțin cinci ore pe săptămână. Aceasta este o oportunitate extraordinară pentru companii și pentru societate în ansamblu”, spune Sylvain Duranton, director global al BCG X, unitatea de tehnologie a BCG, și coautor al studiului.

Angajații intervievați au declarat că valorifică la maximum acest timp economisit îndeplinind mai multe sarcini (41%) sau sarcini noi (39%), experimentând tehnologia (39%) sau lucrând la dosare mai strategice (38%). Mulți dintre aceștia doresc chiar să își intensifice utilizarea inteligenței artificiale și să beneficieze de formare în acest domeniu. În prezent, doar 30% dintre manageri și 28% dintre angajați au fost deja formați în domeniul IA, comparativ cu jumătate dintre directori.

Anxietatea față de IA persistă

În același timp, studiul relevă faptul că angajații încă se tem să nu își vadă locul de muncă dispărând. Dintre cei intervievați, 49% dintre utilizatorii obișnuiți ai acestei tehnologii cred că locul lor de muncă ar putea dispărea în următorul deceniu.

Există diferențe de opinie în întreaga lume. Conform sondajului, respondenții din țările sudice, precum Brazilia, India, Nigeria, Africa de Sud și Orientul Mijlociu, sunt mai optimiști și mai puțin îngrijorați în legătură cu inteligența artificială decât cei din țările nordice. În India, de exemplu, 54% dintre respondenți sunt încrezători în AI generativă, comparativ cu 27% în Japonia și 34% în Statele Unite, potrivit BCG.

Mai mult, țările din sud au o proporție mai mare de utilizatori obișnuiți la locul de muncă. De exemplu, 86% dintre directorii executivi spun că o folosesc (comparativ cu 80% în țările nordice), la fel ca 71% dintre manageri (comparativ cu 50%) și 57% dintre angajații din prima linie (comparativ cu 37%).

viewscnt
Afla mai multe despre
iteligența artificială
munca