Inginerul concediat de Google din motive sexiste se întoarce împotriva fostului angajator

Inginerul concediat de Google din motive sexiste se întoarce împotriva fostului angajator
scris 9 ian 2018

Inginerul James Damore, care a lucrat la Google și a fost concediat în august după ce a spus că slaba prezență a femeilor în sectorul tehnologic s-ar explica prin factori ”biologici”, a depus plângere împotriva fostului său angajator, scrie AFP.

Potrivit cabinetului de avocatură Dhillon Law Group, însărcinat să depună plângerea la un tribunal de la Santa Clara (California, vest), aceasta vizează Google în legătură cu o discriminare pe bază de gen și incapacitate de a preveni hărțuirea, discriminarea și represaliile, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Într-o notă internă de 3.000 de cuvinte, acest inginer scria că ”alegerile și capacitățile bărbaților și femeilor diferă, în mare parte din cauze biologice, iar (astfel) aceste diferențe pot explica de ce nu avem o reprezentare egală a femeilor în tech și (în funcții de) conducere”.

Compania americană GoPro, care abia a deschis un birou de dezvoltare software în București și a angajat 100 de persoane, intră în restructurare, pregătind concedieri CITEȘTE ȘI Compania americană GoPro, care abia a deschis un birou de dezvoltare software în București și a angajat 100 de persoane, intră în restructurare, pregătind concedieri

Această notă, catalogată drept ”sexistă” de presa americană, a devenit virală pe rețele de socializare, iar Google l-a concediat pe Damore.

Plângerea vizează statutul de plângere în nume colectiv și îi îndeamnă pe toți ceilalți ”bărbați caucazieni” care ar fi făcut obiectul vreunei discriminări din partea Google să se facă cunoscuți.

Plângerea menționează de asemenea ”ostilitatea declarată a Google față de idei conservatoare asociate discriminării individuale pe bază de rasă și gen care este interzisă de lege”.

”Conducerea Google folosește metode extreme și ilegale pentru a-și încuraja echipele de recrutare să ia în considerație rasa și genul în criteriile lor de angajare, în detrimentul angajaților bărbați și caucazieni”, se arată în plângere.

CEO-ul Google Sundar Pichai a apărat, în august, dreptul angajaților de a se exprima, apreciind că cea mai mare parte a notei poate face obiectul unei dezbateri.

”Însă unele pasaje încalcă Codul nostru de conduită și depășesc limitele, avansând stereotipuri de gen dăunătoare locului nostru de muncă”, aprecia el.

”Să se sugereze că un grup dintre colegele noastre are trăsături care le face din punct de vedere biologic mai puțin apte de această muncă este ofensator”.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
james damore