Anchetă împotriva Apple în Franța cu privire la ”înșelăciune și perimare programată”

Anchetă împotriva Apple în Franța cu privire la ”înșelăciune și perimare programată”
scris 9 ian 2018

Parchetul Parisului a deschis o anchetă preliminară împotriva Apple cu privire la ”înșelăciune și perimare programată”, după ce grupul californian a recunoscut că a încetinit în mod intenționat funcționarea unor modele mai vechi ale produsului său vedetă iPhone, potrivit unei surse judiciare, scrie Reuters.

Această anchetă, deschisă vineri, are loc în baza unei plângeri depuse la sfârșitul lui decembrie de asociația de apărare a consumatorilor Halte à l‘obsolescence programmée (HOP, Stop perimare programată), scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Ancheta a fost încredințată Direcției Generale a Concurenței, pentru Consum și Reprimarea Fraudelor (DGCCRF) din cadrul Ministerului Economiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În Statele Unite, o purtătoare de cuvânt Apple a refuzat luni să comenteze această evoluție.

Ea a evocat scuzele prezentate pe 28 decembrie de către firmă, după ce a recunoscut, cu câteva zile mai înainte, că unele dintre actualizările sistemului său de exploatare au ca efect o încetinire a funcționării unor versiuni mai vechi ale iPhone, cu scopul de a menaja bateriile.

Un startup românesc a atras 2 milioane de dolari de la un fond de investiții din SUA și a deschis un birou în San Francisco CITEȘTE ȘI Un startup românesc a atras 2 milioane de dolari de la un fond de investiții din SUA și a deschis un birou în San Francisco

Într-un comunicat, avocatul asociației HOP, Emile Meunier, și-a exprimat satisfacția față de decizia Parchetului Parisului, ”rezultatul mobilizării consumatorilor din întreaga lume”.

”Vom depune la DGCCRF peste 2.600 de mărturii ale unor clienți Apple lezați, care s-au manifestat pe lângă asociație”, a adăugat el.

Parchetul din Nanterre (Hauts-de-Seine) a deschis, la sfârșitul lui decembrie, o anchetă preliminară similară împotriva producătorului japonez de imprimante Epson, din aceleași motive, în urma altei plângeri HOP.

ATENȚIE LA COPII DEPENDENȚI DE iPhone

Pe de altă parte, Apple a dat asigurări, tot luni, că ”a fost mereu atent la copii”, după ce acționari ai gigantului electronic l-au îndemnat să ia măsuri cu scopul de a lupta împotriva fenomenului - tot mai răsăpândit - al dependenței tinerilor de iPhone.

Într-o scrisoare trimisă sâmbătă Apple, Jana, un fond activist de prim-plan, și CaISTRS, unul dintre cele mai importante fonduri de pensii americane, cer celei mai mari întreprinderi din lume în termeni de capitalizare bursieră să aibă în vedere să dezvolte un software care să le permită părinților să limiteze folosirea telefonului de către copiii lor.

Jana et CaISTRS, care dețin acțiuni în valoare de aproximativ două miliarde de dolari la Apple - reprezentând 0,2% din capitalizarea bursieră a grupului - au cerut întreprinderii să studieze, de asemenea, impactul asupra sănătății mentale a unei utilizări excesive a unui telefon.

Apple a precizat că, începând din 2008, software-ul instalat pe iPhone le permite părinților să controleze la ce jocuri, filme, aplicații și alte conținuturi pot să aibă acces copiii lor.

”Ne gândim cu adevărat la modul în care sunt utilizate produsele noastre și la impactul pe care le au asupra utilizatorilor și anturajului lor”, subliniază grupul într-un comunicat.

”Noi luăm această responsabilitate foarte în serios și suntem hotărâți să răspundem, eventual să depășim, așteptările clienților noștri, mai ales atunci când este vorba despre protejarea copiilor”.

Jumătate dintre adolescenții americani au sentimentul că sunt dependenți de telefonul lor mobil și spun că se simt obligați să răspundă imediat la mesaje, potrivit unui studiu efectuat în 2016 asupra unui număr de copii și părinți de către Common Sense Media, o organizație nonprofit care militează pentru mediae și tehnologii sigure pentru copii.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple