Infractorii din spatele amenințării Scranos schimbă metoda de atac. România rămâne ținta preferată

Infractorii din spatele amenințării Scranos schimbă metoda de atac. România rămâne ținta preferată
scris 3 iul 2019

Specialiștii Bitdefender au descoperit că atacatorii din spatele amenințării informatice Scranos, apărută la finele anului trecut, au găsit un nou mod de a infecta victime, după ce a fost desființat mecanismul exploatat inițial prin care se răspândea.

Infractorii manipulează acum programe legitime ale Microsoft cu ajutorul cărora își asigură persistența pe dispozitiv. Bitdefender a sesizat autoritatea emitentă a certificatului digital care masca amenințarea Scranos în legătură cu compromiterea și folosirea ilicită a acestuia, iar semnătura digitală a driverului a fost apoi revocată pentru suspiciuni temeinice de activități frauduloase. Astfel, atacatorii s-au văzut nevoiți să găsească un alt vector de atac.

INFOGRAFIC Industria IT, în topul celor mai profitabile investiții pentru companiile americane din România. Principalii jucători americani locali CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Industria IT, în topul celor mai profitabile investiții pentru companiile americane din România. Principalii jucători americani locali
Urmărește-ne și pe Google News

Dacă inițial Scranos infecta victime prin programe aparent legitime disponibile pe site-uri de piraterie, precum e-readere, playere video, drivere sau chiar soluții de securitate, acum amenințarea este diseminată printr-o aplicație nouă, denumită CClear, care, în teorie, optimizează funcționarea calculatorului. Atacatorii mizează pe denumirea similară cu CCleaner, un instrument legitim binecunoscut, ca să determine utilizatorii să instaleze programul infectat.

Scranos are acum noi funcționalități, suplimentare celor inițiale când sustrăgea toate parolele și informațiile bancare ale victimelor și le compromitea activitatea pe rețelele de socializare. Astfel, noul Scranos permite atacatorilor să redirecționeze traficul de pe orice site accesat de utilizator către cele proprii și, în plus, să injecteze cod în paginile vizitate ca să afișeze reclame. După ce instalează programul infectat, Scranos oprește serviciile de securitate ale Windows, folosește calculatorul victimei ca să mineze monedă virtuală și întreprinde atacuri de tip DDoS ca să paralizeze pagini de internet. Funcționalitățile legate de furtul datelor din contul de Facebook rămân în continuare des întâlnite.

Originar din China, Scranos a fost descoperit de specialiștii în securitate informatică ai Bitdefender în luna aprilie, când se răspândea agresiv în Europa și Statele Unite și contamina dispozitive cu Windows și Android, având acces la toate datele personale ale victimelor.

Pentru a evita infectarea cu Scranos, utilizatorii trebuie să descarce și să instaleze numai aplicații licențiate, să verifice suplimentar numele programelor pe care le instalează, să folosească o soluție de securitate performantă și să actualizeze mereu sistemul de operare și programele folosite la cea mai recentă versiune.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
scranos
atac cibernetic