Din totalul traficului web al anului trecut, peste jumătate a fost realizat de așa-numiții boți.
Conform companiei de securitate Imperva, utilizatorii au realizat 48,2% din traficul de internet din 2016. De restul de 51,8% sunt responsabili boții.
Boții sunt împărțiți, în funcție de rolul pe care îl îndeplinesc, în două categorii: pozitivi și negativi. Boții pozitivi au realizate 22,9% din traficul web de anul trecut, pe când cei negativi au însumat 28,9% din totalul traficului de internet din 2016.
Pozitivi sunt considerați acei boți care au rol de monitorizare și îmbunătățire a internetului. Google, Facebook, Twitter și alte companii folosesc boți în diverse scopuri de la indexarea paginilor web, la verificarea stării de sănătate a site-urilor.
De exemplu, Google bot, responsabil cu indexarea paginilor pentru motorul de căutarea Google, a făcut 3,87% din traficul anului trecut. Bot-ul celor de la Facebook, care extrage informații de pe site-uri pentru alcătuirea feed-ului, reprezintă 4,16% din trafic.
La polul opus, boții negativi sunt cei folosiți în diverse scopuri ilegitime și ilegale. Există boți care-și asumă identități false, boți care copiază informații neautorizate, boți care fac spam și boți care scanează site-urile în căutarea vulnerabilităților care le-ar permite accesul la datele de pe server sau preluarea completă a controlului. Aproape 29% din traficul de internet din 2016 a fost realizat de acest gen de boți.
În ultimii 5 ani, raportul dintre boții pozitivi și cei negativi a fost de fiecare dată favorabil celor din urmă. În 2012, de exemplu, boții negativi aveau 20% din trafic, iar cei negativi ajungeau la 31% din traficul web.