IMAX a anunțat, marți, că va deschide primul centru european de divertisment în realitate virtuală (VR) în orașul Manchester. Richard L. Gelfond, CEO-ul IMAX, intenționează să deschidă șase centre-pilot dedicate proiecțiilor VR în lumea întreagă, în lunile următoare, informează Variety.
Compania va instala primul centru-pilot IMAX VR în cadrul Printworks Multiplex din Manchester, în urma unui acord încheiat cu patronul acelui complex multifuncțional, compania Odeon, specializată în organizarea de târguri și expoziții, și distribuitorul de film UCI Cinemas Group, scrie News.ro.
Centrul din Manchester, care va asigura ”experiențe VR captivante și multidimensionale, inclusiv conținuturi de entertainment și jocuri video”, va fi inaugurat până la sfârșitul acestui an.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Manchester a fost ales în defavoarea altor orașe, precum Londra, a dezvăluit Richard L. Gelfond, deoarece era un oraș ”tipic” pentru piața britanică.
”Experiențele de conținut interactiv premium” vor avea durate cuprinse între 5 și 15 minute. Biletele vor costa în jur de 8-10 lire sterline (9,8-12,3 dolari).
Centrul va avea un design modular, specific IMAX, ce va consta în mai multe ”capsule”, care vor permite mai multor utilizatori să participe la același produs VR în același timp.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un angajat Burger King îndepărtează cu mănuși pentru cuptor un telefon Galaxy Note 7 fumegând. Samsung oprește definitiv producțiaCapsulele vor fi suficient de mari pentru a permite utilizatorilor să se deplaseze în interiorul lor și să interacționeze cu decorurile de realitate virtuală. Gelfond spune că experiența va fi ”socială”, iar clienții vor putea să își privească prietenii în timp ce își așteaptă rândul la coadă. Companiile ACER și Starbreeze vor furniza tehnologia necesară seturilor de căști cu ecran tactil (HMD).
Primul sediu IMAX de realitate virtuală, construit la Los Angeles, va fi inaugurat peste două săptămâni și va funcționa inițial ca un centru expozițional, în care vor fi prezentate tehnologiile ce vor putea fi utilizate de publicul larg în ultima parte a acestui an.
Alte centre IMAX VR vor fi deschise în China, Japonia, Statele Unite, Orientul Mijlociu și Europa de Vest în lunile următoare. Compania IMAX plănuiește să utilizeze cele șase centre-pilot ”pentru a testa experiențele globale pe care le trăiesc clienții și să modeleze prețurile în funcție de conținuturile oferite”.
”Dacă va avea succes, conceptul va fi extins pe plan global. Vom selecta și alte mutiplexuri din lume, dar și centre comerciale și destinații turistice”, a precizat compania.
Perioada de testare a celor șase centre-pilot va fi de șase luni.
Gelfond spune că, deși există câteva asemănări între investiția făcută de IMAX în VR și primele zile ale companiei, când aceasta a trebuit să facă investiții masive în tehnlogia pentru marile ecrane, înainte ca studiourile să producă filme pentru aceste ecrane, situația este totuși diferită, deoarece studiourile de la Hollywood par mult mai dispuse să investească în producții VR decât erau dispuse să investească în anii 2000 în filme IMAX.
CEO-ul IMAX a vorbit și despre anunțul făcut recent de studioul Sony în privința unui acord ce vizează producția VR și a dezvăluit că și alte studiouri de la Hollywood sunt pe punctul de a încheia astfel de contracte. Unele dintre marile companii ce produc jocuri video au început la rândul lor să creeze conținuturi VR.
Distribuitorii de film văd în noile spații VR o sursă suplimentară de venituri, într-o epocă în care vânzările de DVD-uri au scăzut dramatic, iar consolele video, internetul și dispozitivele mobile oferă alternative mult mai interesante pentru cinefili.