Huawei, compania cu cele mai multe patente în 5G, susține 2.200 de joburi în România și aduce o valoare adaugată în economie de peste 200 mil. euro pe an

Huawei, compania cu cele mai multe patente în 5G, susține 2.200 de joburi în România și aduce o valoare adaugată în economie de peste 200 mil. euro pe an
scris 7 aug 2020

Recenta publicare a proiectului de lege privind selectarea furnizorilor de echipamente pentru infrastructura 5G în România, aflat în dezbatere publică, a stârnit deja primele opinii potrivit cărora gigantul Huawei va fi exclus din această competiție. Prinsă într-un război politic între SUA și China, subsidiara locală a Huawei, prezentă în România de aproape două decenii, continuă să creeze valoare pe piața românească prin susținerea a mii de locuri de muncă direct și indirect și printr-o contribuție la PIB de peste 200 de milioane de euro pe an.

Huawei România este pregătită să ofere soluții competitive și inovatoare pentru construirea infrastructurii 5G în România, fiind parte din grupul care deține cele mai multe patente de 5G (conform unui studiu al Technical University of Berlin și Iplytics GmbH) și care investește între 3-5 miliarde de dolari anual în cercetare și inovație. Huawei a investit în dezvoltarea a 23 de instituții de cercetare în 12 țări europene și este un contributor-cheie la crearea standardelor de securitate 5G.

Pe piața românească, Huawei și-a început activitatea în 2003, înregistrând creșteri în fiecare an și reușind astfel să creeze peste 2.200 de locuri de muncă direct și alte 4.000 de locuri de muncă în rețeaua de parteneri. În 2018, potrivit unui studiu realizat de Oxford Economics pentru Huawei, contribuția companiei la PIB-ul României a fost de 219 mil. euro, dublu față de 2014. Valoarea taxelor și impozitelor plătite către stat s-a ridicat la 83 mil. euro în 2018, în creștere cu 50% față de 2014, în termeni reali. În timp, compania a creat un ecosistem de specialiști, ajutând ingineri și alți specialiști în tehnologie să beneficieze de o dezvoltare profesională continuă.

În ultimii 30 de ani, compania nu a înregistrat niciun incident major de securitate la nivel global, respectând legislația internațională și cea națională în toate țările în care activează. Huawei România deține deja parteneriate solide cu operatorii telecom de pe piața locală, iar restricționarea competiției de către stat în domeniul echipamentelor pentru infrastructura 5G nu va face decât să aducă pierderi operatorilor respectivi și statului român, pierderi care se vor regăsi, în final, în facturile consumatorilor. De altfel, specialiștii în IT recomandă existența unei dezbateri publice mai largi în ceea ce privește infrastructura 5G, în special acum când prioritatea publică ar trebui să fie susținerea economiei pentru a-și reveni în urma pierderilor cauzate de pandemie.

În plus, o astfel de restricționare ar avea un impact negativ semnificativ asupra costurilor operatorilor și economiei în general, fiind estimat la peste 9 miliarde de euro. Studiul Oxford Economics arată că aproximativ 2,4 milioane de români vor avea acces întârziat la 5G în cazul restricționării competiției pe această piață. Rețelele 5G vor îmbunătăți experiențele consumatorilor și vor crește performanțele operatorilor economici, datorită vitezei mai mari de transmitere a datelor și a unei conexiuni mai stabile.

În contextul unei așteptate scăderi economice, generate de pandemia de coronavirus, existența unei piețe competitive pentru infrastructura 5G ar aduce beneficii pentru economie, arată studiul Oxford Economics. Pe de altă parte, o competiție restricționată, prin eliminarea unui jucător, ar genera un impact negativ în economie pe parcursul următorilor 15 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
5g
huawei