"Hackaton" la Guvern: Peste 100 de tineri vor crea timp de 2 zile proiecte pentru îmbunătățirea administrației publice

"Hackaton" la Guvern: Peste 100 de tineri vor crea timp de 2 zile proiecte pentru îmbunătățirea administrației publice
scris 8 oct 2016

Programul guvernamental GovITHub reunește în acest weekend peste 100 de tineri specialiști în IT și comunicare, în cadrul unui "hackaton" pe tema administrației publice, care își propune să creeze soluții de îmbunătățire a administrației în relația cu cetățeanul și debirocratizare prin programe și aplicații integrate.

Evenimentul are loc în sediul Guvernului, unde cei 20 de bursieri ai programului GovITHub, alături de alți peste 80 de voluntari, vor lucra sâmbătă și duminică pentru a crea prototipurile a 12 programe ce își propun soluții de debirocratizare și facilitate a accesului cetățenilor la informațiile publice și la mersul administrației publice, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul de desfășoară sub forma unui "hackaton" - eveniment în care programatori și alți specialiști se reunesc pe parcursul unei zile sau weekend pentru a crea soluții software în diverse domenii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

La eveniment participă, pe lângă cei 20 de bursieri ai programului guvernamental, și alți specialiști din domeniul tehnologiei informației, antreprenori, manageri de proiect din companiile IT și membri ai administrației publice.

Pentru hackaton au fost alese 12 programe, pentru care cei peste 100 de participanți se vor împărți în echipe, urmând ca duminică seara să facă publice realizările lor. Printre aplicațiile propuse în cadrul programului se află Stop Cozi - un program care își propune să ofere informații în privința cozilor de la ghișee și să introducă posibilitatea programărilor online la ghișee -,  RoadRo - o aplicație ce permite cetățenilor să raporteze abuzuri ale șoferilor (în primă fază parcări ilegale, ulterior încălcări majore ale Codului rutier), Istoricul Tranzacțiilor pentru un Imobil - o aplicație care permite regăsirea istoricului tranzacțiilor pentru un imobil sau pentru o zonă, Asistentul Cetățeanului - o aplicare care va alerta utilizatorii și le va reaminti informații utile, precum data expirării buletinului sau carnetului de conducere, precum și perioadele de plată a taxelor locale. În program se mai află și alte proiecte, precum ghiduri pentru cetățenii români din străinătate, un portal privind artele creative și o aplicație pentru colectarea feedback-ului pacienților în spitale.

Aceste proiecte vor fi dezvoltate pentru simplificarea administrației și îmbunătățirea relației cu cetățenii.

Evenimentul este organizat de Guvern, cu implicarea Ministerului pentru Consultare Civică și Dialog Social.

Toate zborurile către și dinspre aeroporturile din Grecia vor fi anulate duminică, luni, miercuri și joi CITEȘTE ȘI Toate zborurile către și dinspre aeroporturile din Grecia vor fi anulate duminică, luni, miercuri și joi

"Este o oportunitate profesională să vezi în interiorul administrației care sunt constrângerile, și sunt. Vă rog să fiți pregătiți, căci sunt destul de multe provocări și constrângeri. (...) Faptul că dvs. sunteți aici este o oportunitate de a schimba administrația pe termen lung, în sensul în care veți demonstra că se poate atunci când pleci de la premisa că ceea ce tu îți propui să faci este pentru cetățeni", a afirmat ministrul Violeta Alexandru, în debutul evenimentului.

Ea a spus că evenimentul este o ocazie pentru a promova schimbări de lungă durată în sistem, iar cei care se implică în acest domeniu trebuie să schimbe mentalități, precum cea că cineva "le știe pe toate". Violeta Alexandru a explicat că, pentru o administrație mai eficientă, trebuie ascultați cetățenii, iar sistemul trebuie schimbat în favoarea lor.

"Există tendința uneori ca proiectele să se facă pentru administrație, pentru nevoile administrație, cu o optică de a răspunde unei nevoi din interiorul sistemului, și mai puțin nevoilor cetățenilor", a spus ministrul.

Violeta Alexandru a mai atras atenția că cei 100 de participanți s-ar putea lovi de niște constrângeri precum starea precară a bazelor de date din administrația publică, aceasta fiind o problema care va trebui rezolvată pe viitor.

Participanții la program vor prezenta rezultatele weekendului de hackaton duminică seara.

Un număr de 20 de specialiști în tehnologia informației vor primi din partea Guvernului burse lunare de 2.000 de euro, timp de șase luni, perioadă în care vor dezvolta aplicații și software ce urmează să fie folosit de instituțiile guvernamentale în sprijinul cetățenilor și al companiilor.

Selectarea celor 20 de bursieri face parte din programul GovITHub, prin care Executivul vrea să implementeze soluții de informatizare în cadrul instituțiilor din subordine.

”Candidații au fost evaluați de o Comisie interinstituțională formată din specialiști IT din administrație și un Consiliu cu rol consultativ format din reprezentanți ai mediului de business”, anunță Guvernul

Cei 20 de bursieri care vor orimi, timp de o jumătate de an, o bursă lunară de 2.000 de euro sunt: Ligia Adam, Ionuț Aionițoaei, Dan Bărbulescu, Carol Brăileanu, Claudiu Ceia, Alexandru Chirapleș, Alexandru Grosu, Alexandru Jurubiță, Cristian Levcovici, Cristina Moga, Cezar Neaga, Gabriel Păunescu, Ionuț Popa, Ștefan Popa, Radu-Ionuț Popa, Remus Rușanu, Roxana-Carmina Stan, Lucian Stuparu, Oana Talpalaru, Sorin Vasilescu.

Aceștia au fost selectați din peste 1500 de candidaturi primite în mai puțin de o lună. ”Pe lângă bursieri, aproximativ 300 de voluntari se vor implica într-un program de minimum 8 ore/săptămână. Numele acestora va fi anunțat  până la data de 1 noiembrie”, transmite Executivul.

viewscnt
Afla mai multe despre
hackaton
govithub