Gigantul britanic de telecomunicații BT a pierdut 7,8 miliarde de lire sterline (aproape 9,8 miliarde dolari) din capitalizare marți, după ce a revizuit în urcare costurile legate de un scandal contabil la divizia din Italia și a avertizat că profiturile grupului vor fi afectate negativ în următorii doi ani.
BT a anunțat o pierdere de 530 milioane de lire (661 milioane dolari) din cauza unor nereguli contabile la BT Italia, peste valoarea de 145 milioane de lire estimată în octombrie anul trecut, când grupul a prezentat primele detalii în acest caz.
Potrivit unor surse citate de Reuters, mai multe persoane din conducerea BT Italia s-au înțeles cu furnizori și terțe părți să raporteze intrări de capital peste cele reale, ceea ce a dus la raportarea unor profituri “umflate” timp de mai mulți ani. Vara trecută, conducerea BT de la Londra a fost alertată asupra situației de un denunțător.
CITEȘTE ȘI Yahoo este investigată în SUA după atacurile hackerilor din 2013 și 2014Un raport independent întocmit de firma de consultanță KPMG a dezvăluit între timp că “amploarea și complexitatea comportamentului inadecvat la divizia din Italia au fost cu mult mai mari decât se estima inițial“, scrie MarketWatch.
BT a înlocuit mai mulți membri din conducerea BT Italia, în frunte cu directorul general, Gianluca Cimini. Succesorul lui Cimini, a cărui identitate nu a fost încă dezvăluită, va prelua conducerea companiei de la 1 februarie.
Potrivit Daily Mail, procurorii italieni au deschis o anchetă penală împotriva BT Italia, pentru raportare contabilă falsă și deturnare de fonduri.
Acțiunile BT s-au depreciat cu 20,8% pe bursa londoneză, până la 3,03 lire/unitate, cea mai amplă scădere zilnică din istoria companiei. Grupul de telecomunicații a pierdut o cincime din valoarea de piață (7,8 miliarde lire, sau 9,77 miliarde dolari).
Cotația de la închiderea ședinței de marți este cea mai mică începând cu iunie 2013, arată datele investing.com.
Acțiunea BT a fost a doua cea mai tranzacționată la nivelul indicelui pan-european Stoxx Europe 600 astăzi, după titlurile băncii italiene Intesa Sanpaolo, cu un volum de peste 214 milioane de acțiuni. Volumul mediu zilnic din ultimele trei luni s-a situat la aproximativ 22,4 milioane de acțiuni.