Google, într-un proces de 5 miliarde de dolari în care e acuzată de invadarea intimității utilizatorilor

Google, într-un proces de 5 miliarde de dolari în care e acuzată de invadarea intimității utilizatorilor
scris 3 iun 2020

Compania Google a fost acționată în judecată în SUA sub acuzația că a invadat intimitatea utilizatorilor prin urmărirea lor chiar și atunci când ei navighează în „modul privat”, potrivit BBC.

În acțiunea comună sunt cerute 5 miliarde de dolari despăgubiri de la Google și Alphabet, compania care o deține, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Mulți utilizatori de internet consideră că istoricul căutărilor lor nu este urmărit când folosesc motorul în modul privat, iar Google spune că nu se întâmplă asta. Motorul de căutare neagă că acest lucru este ilegal și susține că este deschis privind datele pe care le colectează în acest mod.

Producătorul chinez de cipuri SMIC vrea să atragă 2,8 miliarde de dolari pe bursă. Chinezii vor să investească mai mult în tehnologie, pe fondul agravării războiului Beijing-Washington CITEȘTE ȘI Producătorul chinez de cipuri SMIC vrea să atragă 2,8 miliarde de dolari pe bursă. Chinezii vor să investească mai mult în tehnologie, pe fondul agravării războiului Beijing-Washington

Potrivit firmei de avocatură Boies Schiller Flexner, care a depus documentele marți la o curte federală din San Jose (California), în procesul înaintat sunt implicați „milioane” de utilizatori Google care, din 1 iunie 2016, au navigat în modul privat.

Modul incognito din browser-ul Chrome al Google permite utilizatorilor să aleagă să caute pe internet fără ca activitatea lor să fie salvată în navigator sau device. Dar site-urile vizitate pot folosi unelte, precum Google Analytics, pentru a urmări utilizarea.

În plângerea depusă se arată că Google „nu poate continua să se implice în colectearea de date fără autorizație de la orice american care are un computer sau telefon”.

Jose Castaneda, purtător de cuvânt al Google, a negat acuzațiile: „Așa cum precizăm clar de fiecare dată când deschideți un tab incognito, site-urile ar putea colecta informații despre activitatea voastră de navigare”.

Google spune că istoricul căutărilor, chiar și în modul privat, ajută deținătorii de site-uri „să evalueze mai bine performanța conținutului și a produselor lor”.

Boies Schiller Flexner a transmis că a decis să reprezinte trei reclamanți din Statele Unite.

„Oameni de peste tot devin tot mai conștienți (și îngrijorați) că le sunt interceptate comunicările personale, colectate, înregistrate sau exploatate pentru câștigul companiilor tehnologice de care au ajuns să depindă”, se arată în documente.

O variantă ar fi instalarea unei extensii de excludere a browser-ului Google Analytics pentru a dezactiva măsurătorile, au mai spus avocații.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
proces