Google încearcă să neutralizeze decizia Uniunii Europene în urma căreia a fost amendată cu 4,3 miliarde de euro printr-o strategie de taxe de licențiere care va forța producătorii să includă toate serviciile și aplicațiile companiei pe telefoanele comercializate în Europa.
În afară de amenda acordată, decizia Comisiei Europene, la care Google a făcut apel, prevede ca Google să nu mai oblige producătorii care vând smartphone-uri în Europa să includă pe acestea suita de aplicații ale companiei.
Soluția celor de Google, conform unor documente oficiale, este împărțirea serviciilor și aplicațiilor proprii în două pachete: pentru unul Google va cere o taxă de licențiere de la producători, iar al doilea va genera reduceri de la taxa de licențiere a primului, dacă este inclus pe telefoane.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pachetul care include majoritatea aplicațiilor Google și serviciul “Google Mobile Services” (care include accesul la magazinul de aplicații Google Play) este cel pentru care producătorii vor trebui să plătească.
Google a împărțit țările europene în trei categorii, din prima categorie făcând Marea Britanie, Germania, Suedia, Norvegia și Olanda. În aceste țări, prețul unei licențe pentru pachetul care include acces la Play Store poate ajunge la 40 de dolari per telefon.
În afara separării țărilor în cele trei categorii de preț, Google calculează valoarea licenței în funcție densitatea pixelilor pe ecran (PPI). Aceasta caracteristică este folosită de Google (probabil) pentru a crea o ierarhie a telefoanelor în funcție de prețul de vânzare - telefoanele mai scumpe au un PPI mai mare, iar Google va cere, în consecință, o licență mai mare de la ele.
40 de dolari va costa licența pentru telefoanele cu PPI mai mare de 500 vândute în țările din prima categorie. La capătul celălalt al balanței, cele mai ieftine telefoane vândute în unele țări (probabil inclusiv Europa de Est) ar corespunde unei licențe în valoare de 2,5 dolari.
Documentele oficiale arată că Google va face reduceri la prețul licențelor, până la punctul în care acestea dispar complet, în cazul în care producătorii aleg să includă pe telefoanele vândute în Europa cel de-al doilea său pachet, format din aplicațiile Google și Chrome.
CITEȘTE ȘI Fostul vicepremier britanic Nick Clegg, angajat de FacebookCele două aplicații au fost vizate de decizia Comisiei Europene, în urma căreia Google a fost acuzată de politici anti-concurențiale și amendată.
Practic, prin politica de a lua pe o parte și a da înapoi pe cealaltă, Google încearcă să revină la situația inițială. Doar că, de data aceasta, constrângerea producătorilor de telefoane nu face printr-un contract direct, ci prin prețul de licențiere.
Producătorii de telefoane vor avea opțiunea falsă de a alege între a include tot ce vrea Google pentru a nu plăti nimic nimic în plus sau a exclude produsele Google și a plăti o licență care va mări prețul telefoanelor și va scădea vânzările.
Noile licențe Google se vor aplica de la 1 februarie 2019 și vor viza inclusiv tabletele. Și acolo vor exista segmente diferite de preț ajungându-se la 20 de dolari pentru o licență.