Germania introduce inteligența artificială în administrație

Germania introduce inteligența artificială în administrație
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 iul 2024

Landul Baden-Wurttemberg din vestul Germaniei va fi primul care va folosi un sistem de AI (inteligență artificială) pentru a ușura povara funcționarilor și a facilita accesul cetățenilor la serviciile administrative, a anunțat organizația din spatele inițiativei, transmite dpa.

Sistemul, denumit F13, a fost dezvoltat de start-up-ul Aleph Alpha din Heidelberg și este privit ca răspunsul german la ChatGPT al OpenAI, dar este destinat în principal guvernului, administrației și industriei, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Purcari Wineries lansează compania Vintech Innovations CITEȘTE ȘI Purcari Wineries lansează compania Vintech Innovations
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

F13 urmează să fie pus la dispoziția altor administrații publice din Germania din septembrie, a menționat GovTech Campus Deutschland, care este un parteneriat public-privat pentru producerea și promovarea de tehnologii inovatoare în sectorul public.

Ministrul de interne al landului, Thomas Strobl, a afirmat că F13 va permite analizarea mai rapidă a documentelor, procesarea automată a solicitărilor și o evaluare mai eficientă a datelor complexe.

Oficialul german a subliniat că este important ca tehnologiile de AI utilizate să respecte principiile etice. "Nu ne bazăm pe China sau America; ne găsim propria noastră cale europeană", a notat Strobl.

Serviciul va funcționa pe computere din Germania, asigurând că date sensibile nu ajung în străinătate, ci sunt prelucrate pe plan intern. Furnizorul de internet care găzduiește sistemul este compania STACKIT, aparținând grupului Schwarz, care deține și lanțurile Lidl și Kaufland.

În noiembrie anul trecut, Schwarz, împreună cu grupul Bosch și societatea Innovation Park Artificial Intelligence (IPAI), au anunțat o investiție de 500 de milioane de euro în Aleph Alpha. Jonas Andrulis, CEO-ul Aleph Alpha, a subliniat că F13 reprezintă îndeplinirea promisiunii unui sistem AI suveran. 

viewscnt
Afla mai multe despre
baden-wurttemberg
ai
administrație