Pentru mediul de business, fiecare an aduce noi provocări, care determină companiile să identifice rapid soluții de adaptare la schimbările care apar: evoluțiile din domeniul tehnologiei, dinamica pieței, așteptările partenerilor de afaceri și ale consumatorilor sunt, în general, problemele care primesc cea mai multă atenție. Cu toate acestea, tendințele din domeniul resurselor umane vehiculate în ultimii ani ne pun față în față cu o realitate nouă: oamenii sunt cea mai importantă resursă de care companiile dispun, iar acestea trebuie să își adapteze sistemul de valori astfel încât să investească în dezvoltarea, retenția și wellbeing-ul angajaților.
Ce au în comun programarea și sportul?
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Gemini Solutions, o companie de tehnologie cu peste 15 ani de activitate, reușește să îmbine cu succes competițiile sportive și dezvoltarea software, susținând și încurajând angajații să se dezvolte prin hobby-urile lor sportive. Deși asocierea dintre sport și programare poate surprinde, la prima vedere, între acestea există foarte multe asemănări: ca să poți practica un sport, prima dată ai nevoie să îi cunoști principiile de bază și regulile - iar acest lucru este valabil și atunci când vorbim despre fundamentele programării; dacă vrei să evoluezi (atât în sport, cât și în dezvoltarea software), ai nevoie de disciplină, de un plan concret de acțiune și de foarte multă determinare - iar lista de similitudini poate continua.
Alin Iordache este developer la Gemini Solutions și un sportiv pasionat de maraton montan și triatlon. În ultimii 14 ani, Alin a lucrat constant la dezvoltarea sa atât pe plan profesional, cât și în ceea ce privește pasiunea sa pentru sport, iar cele două merg mână în mână:
Este bine știut faptul că sportul aduce multe beneficii, atât pe plan mental, cât și pe plan fizic. Până să încep să practic sport, ajunsesem să fiu tot timpul conectat la treburile de la serviciu. Oboseala mentală începuse să-și spună cuvântul. Seara, când ajungeam acasă, vorbeam cu familia dar nu auzeam ce spuneau, sau, dacă mă uitam la TV, mă uitam din reflex pentru că nu puteam urmări ce se întâmplă. Atunci a fost momentul meu de „zombie,” când am decis că-mi trebuie un mind reset.
Am început cu înot și am continuat cu alergare și bicicletă, iar apoi au venit și competițiile. Dacă la început aveam obiective modeste, cum ar fi să termin în timp util un concurs, acum am obiective mai ambițioase, precum finalizarea unui concurs printre primii 5-10% dintre concurenți. Nici la serviciu lucrurile nu au rămas în urmă. O minte limpede poate face mai multe, într-un timp mai scurt.
Totul a mers bine până azi, când a apărut o nouă provocare: COVID-19. Interdicția de a ieși și lucratul de acasă au făcut ca totul să pară mai dificil. A fost de nevoie de ceva timp pentru a reuși să mă reîntregesc. La început, lucram non-stop: ziua, noaptea, în weekend-uri. Simțeam că nu mă pot opri pentru că nu mai aveam granițe. Venitul și plecatul de la serviciu mă făceau să intru în starea mentală potrivita. Acum, nu mai există așa ceva. Am început să răcesc mai des, de fapt – am fost răcit continuu timp de 3 săptămâni. Lipsa sportului își spunea cuvântul. Acum a trebuit să dau iar un reset și să schimb modul în care fac sport. În loc de body pump la sală, înot, high-end endurance la bicicletă și alergare cu greutăți, am trecut la exerciții de tip HIIT cu kettlebell-ul, calisthenichs și streching. Lucrurile par să intre iar pe făgașul normal acum.
Gemini Solutions și interesul pentru o cultură a performanței
În industria tech, viteza cu care evoluează lucrurile reprezintă deopotrivă o oportunitate și o provocare ce trebuie gestionată atent: companiile care activează în acest domeniu trebuie să depășească așteptările clienților și ale partenerilor, așteptări care devin din ce în ce mai mari; iar pentru a ține pasul cu cele mai noi tendințe specifice domeniului și cu dinamica nevoilor consumatorilor, atenția companiilor trebuie să se îndrepte înspre dezvoltarea și wellbeing-ul propriilor angajați; atunci când profesia ta implică învățare constantă și un proces permanent de îmbunătățire a performanței, delimitarea timpului personal de cel profesional poate deveni o provocare dificil de gestionat.
Cum anume reușește Gemini Solutions să creeze o cultură a performanței prin susținerea hobby-urilor sportive ale propriilor angajați, ne spune Alin Iordache:
La noi în companie, oamenii sunt foarte pasionați de ceea ce fac. Cui nu-i place IT-ul, nu prea văd cum ar putea reuși în industrie. Dar pasiunea pentru programare vine la pachet și cu multe alte hobby-uri. Avem fani înrăiți de espresso, pentru care prepararea cafelei poate fi „farmacie” și o continuă sursă de experimente în jurul diverselor origini proaspăt prăjite, tipului de prăjire, gradului de râșnire, temperaturii, presiunii de tampare și timpului de extracție, și dacă spui că cea mai bună cafea este cafeaua cu vanilie prăjită cine știe când de la magazinul tău sau piață, se vor uita la tine ca la un ciudat. O cafea nouă proaspăt prăjită este un motiv de bucurie pentru toți, căci tot timpul noile cafele se degustă în grup.
La Gemini, mai avem cățărătorii care fac antrenamente solicitante la sală, urcând de nenumărate ori pe același traseu până reușesc, alergătorii printre care sunt unii care au rezultate foarte bune la competiții locale și internaționale, bicicliștii pentru care singurul mijloc de locomoție în oraș este, evident, bicicleta, și un mic grup de triatloniști care se integrează foarte bine printre celelalte grupuri.
Ce au toate aceste grupuri în comun? Trebuie să stai și să asculți pasiunea cu care vorbesc și cum își petrec fiecare clipă savurând acele momente în care timpul parcă trece un pic cam repede atunci când fac ceea ce le place. Fiecare își împărtășește experiența cu ceilalți, iar ceilalți asimilează și retrăiesc experiența celuilalt prin prisma personală.
Este greu să nu resimți valul de adrenalină când îți aduci, poate, aminte că și tu ai avut o experiență similară la o competiție la care ai participat, cum ai trecut prima dată peste o surplombă sau cum ai făcut pană de cauciuc la MTB și a trebuit să decizi dacă să continui sau să renunți, sau ce ai făcut când ai avut acele crampe groaznice. Aceste legături care se formează între oameni pun bazele unei culturi organizaționale sănătoase, pentru că oamenii sunt cei care influențează cultura organizațională precum și ei înșiși sunt influențați de către cultura organizațională.
Compania a înțeles foarte bine importanța acestor activități, nu numai pentru că practicarea sportului aduce beneficii, dar și pentru faptul că într-o companie mare, oamenii ajung să se cunoască nu doar prin prisma proiectelor și echipelor care se formează în jurul lor, dar și prin pasiuni.
Mai mult decât atât, Gemini Solutions este una dintre companiile de tehnologie care au ales să dezvolte o cultură a sportului în rândul echipelor sale pentru a crea un cadru organizațional care încurajează performanța – atât la nivel individual, cât și de echipă. Fondatorii companiei Gemini Solutions – Theo Nissim și Florin Pîrlea, încurajeaza sportul – fie că este vorba de hobby sau sport de performanță; maratoanele, echipa de fotbal a Gemini Solutions sau cliclismul fac parte din viziunea companiei. Existența unei culturi sportive în cadrul unei companii facilitează alinierea valorilor și a comportamentelor membrilor echipei, astfel încât acestea să fie congruente cu strategiile și obiectivele pe care echipa încearcă să le atingă. Pentru că, de cele mai multe ori, regulile pe care le regăsim în sport sunt valabile și pentru proiecte profesionale – fie ele individuale, fie de echipă.
Performanța este evidentă la nivel de companie, Gemini Solutions fiind un furnizor de soluții software de calitate în întreaga lume, dar în special pentru firme din Silicon Valley, paradisul tehnologiei și al ideilor tehnologice de succes.
Gemini Solutions este o companie de tehnologie înființată în anul 2005 de către Theodor Nissim și Florin Pîrlea. Compania are biroul de marketing și vânzări în Sillicon Valley, California, iar centrul de dezvoltare software este în România (cu sedii in București, Cluj-Napoca și Iași).