Günther Oettinger: Avem nevoie de introducerea cât mai rapidă a tehnologiei 5G la nivel european

Günther Oettinger: Avem nevoie de introducerea cât mai rapidă a tehnologiei 5G la nivel european
scris 3 nov 2016

Uniunea Europeană riscă să fie strivită de competiția cu SUA și Asia dacă nu se va dezvolta rapid în direcția digitalizării, a dezvoltării infrastructurii de internet și a implementării tehnologiei 5G, în condițiile în care Coreea de Sud va adopta pe scară largă 5G începând cu 2018, iar România ocupă un loc esențial în strategia europeană comună în acest sens, a declarat joi comisarul european pentru economia și societatea digitală, Günther Oettinger, în cadrul Forumului Internațional România Digitală - Industrie 4.0, organizat la Palatul Victoria.

Revoluția digitală din prezent duce la un transfer masiv de tehnologie dinspre domeniul IT către toate sectoarele economice și financiare, iar UE trebuie să facă pași rapizi în această direcție dacă nu vrea să piardă competiția la nivel global, a avertizat Oettinger în cadrul evenimentului, la care au participat președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Partenerii noștri americani au multe atuuri, multe companii puternice precum Microsoft, Google și Apple, care cuceresc întreaga lume. Cei din Asia copiază și ei această strategie. Coreea de Sud adoptă tehnologia 5G pe scară largă din 2018. Daca Europa nu încearcă să se dezvolte, va fi strivită. Avem nevoie de o strategie comună”, a afirmat comisarul european.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a subliniat recent importanța adoptării pe scară largă a tehnologiei 5G, în întreaga UE, până în anul 2025.

La București, comisarul Oettinger a susținut că România ar avea o mare importanță în cadrul acestei strategii comune la nivel european, în contextul în care mulți specialiști români lucrează în afara Europei.

”În Silicon Valley am întâlnit mulți români care realizează aplicații, trebuie să-i convingem să se întoarcă. Ar fi bine ca acești specialiști să lucreze în România, în UE”, a spus Oettinger.

Comisarul european s-a arătat un suporter al învățământului dual, prin care tinerii care studiază în școli lucrează, în paralel, la companii.

BlackBerry ajută Ford să dezvolte mașini autonome după ce a renunțat la fabricarea de telefoane CITEȘTE ȘI BlackBerry ajută Ford să dezvolte mașini autonome după ce a renunțat la fabricarea de telefoane

Învățământul dual - o formă de educație larg răspândită în țările de limbă germană și care presupune învățarea unei meserii încă din timpul școlii - s-a dezvoltat și în unele zone din România în ultimii ani, mai ales în Transilvania, stimulat de companiile străine care s-au plâns de lipsa forței de muncă calificate.

Potrivit oamenilor de afaceri, formarea tinerilor români în diferite meserii a suferit o lovitură în 2009 când, la propunerea ministrului Educației de la acea dată, Ecaterina Andronescu, școlile de arte și meserii au fost desființate.

În cadrul aceluiași eveniment, premierul Dacian Cioloș, a declarat că a identificat, încă de la începutul mandatului său, ”o prăpastie majoră” între sectorul public și sectorul privat în ceea ce privește utilizarea tehnologiei informației.

El a precizat că Guvernul a fixat în acest sens o strategie în jurul a trei obiective: o coordonare mai bună a investițiilor în domeniul IT, susținerea cercetării și a antreprenoriatului și măsuri pentru a atrage pofesioniști specializați în sectorul public.

viewscnt
Afla mai multe despre
günther oettinger
5g