Rețeaua Facebook ar putea fi asociată cu o viață mai lungă

Rețeaua Facebook ar putea fi asociată cu o viață mai lungă
scris 2 nov 2016

Pe măsură ce viața socială a oamenilor a fost transferată tot mai mult în ultimul deceniu spre rețele de socializare precum Facebook, au apărut numeroase studii despre efectele pe care timpul petrecut în fața ecranelor online ar putea să le aibă asupra sănătății. Potrivit unui nou studiu, timpul petrecut pe platforme precum Facebook poate fi asociat cu o viață mai lungă, informează nytimes.com.

Studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), luni, afirmă că efectele medicale ale activităților de socializare online reflectă în mare parte beneficiile pe care viața socială reală le are asupra sănătății, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Am descoperit că oamenii care au mai mulți prieteni offline sunt mai puțin expuși în fața riscului de deces subit în comparație cu oamenii neconectați la internet. Această dovadă contrazice teoriile potrivit cărora rețelele de socializare au un impact negativ asupra sănătății”, au precizat autorii studiului.

Metodele folosite în acest studiu sunt prezentate pe larg în noul studiu și au fost aprobate de trei universități și consilii federale de evaluare. Însă scepticii spun că platforma online Facebook a fost implicată în realizarea studiului. William Hobbs, în vârstă de 29 de ani, care face studii postdoctorale la Universitatea Northeastern, a lucrat în compania Facebook, în departamentul de cercetare, în 2013. Un alt autor al studiului, Moira Burke, a lucrat și ea în departamentul de cercetare al companiei Facebook.

William Hobbs, care a coordonat studiul în timp ce era student doctorand la Universitatea California din San Diego, spune că Facebook nu a intervenit în niciun fel asupra rezultatelor cercetării.

Un comunicat de presă emis de Universitatea San Diego din California a întărit această opinie: ”Studiul confirmă ceea ce oamenii de știință știau deja de multă vreme despre lumea offline: Oamenii care dispun de o rețea socială mai puternică trăiesc mai mult”.

Cercetarea s-a bazat pe 12 milioane de profiluri de pe rețelele de socializare puse la dispoziția autorilor de compania Facebook, dar și pe înregistrări medicale furnizate de California Department of Health.

Apple a mărit prețurile produselor în Marea Britanie cu 20%, din cauza Brexit CITEȘTE ȘI Apple a mărit prețurile produselor în Marea Britanie cu 20%, din cauza Brexit

Studiul a descoperit că ”utilizarea moderată” a platformei Facebook a fost asociată cu o rată a mortalității mai scăzută și că primirea unui număr mare de cereri de împrietenire este corelată cu o mortalitate mai redusă. În schimb, expedierea unui număr mare de cereri de împrietenire nu a fost asociată cu o mortalitate mai mică.

Autorii cercetării au comparat înregistrările furnizate de Departamentul de Sănătate Publică din California cu datele utilizatorilor de Facebook din California, păstrând intimitatea acestora, prin agregarea datelor înainte ca acestea să fie analizate. Toți participanții din acest studiu s-au născut între 1945 și 1989.

Analiza a descoperit că oamenii care dispun de o rețea mare sau chiar medie de cunoștințe trăiesc mai mult decât oamenii care au un cerc de cunoștințe foarte restrâns. ”Concluzia e în concordanță cu cele formulate de alte studii despre relațiile offline și longevitate”, se afirmă în același comunicat de presă.

Cercetătorii recunosc însă ”multele limitări” ale studiului, spunând că platforma Facebook este unică în rândul site-urilor de socializare și acesta este motivul pentru care datele studiului ar putea să nu se aplice la o scală mai largă. De asemenea, autorii cercetării spun că rezultatele au evidențiat mai degrabă o relație de corelație, nu o relație de cauzalitate. Nu există nicio dovadă că utilizarea rețelei Facebook are un efect direct asupra sănătății unei persoane.

James Fowler, profesor de sănătate publică și științe politice la Universitatea California din San Diego, un alt autor al studiului, s-a declarat surprins de faptul că primirea unui număr mare de cereri de împrietenire nu a fost asociată cu o longevitate mai mare.

Nathan Jurgenson, sociolog și cercetător care lucrează pentru rețeaua Snapchat, a declarat într-un e-mail că noul studiu a oferit multe dovezi împotriva ideei potrivit căreia conexiunile făcute în spațiul online există separat de ”lumea reală”, ca și cum internetul nu ar face parte dintr-un univers mai mare. Însă Nathan Jurgenson mai spune că studiul în sine, deși a furnizat dovezi în sprijinul ideii că internetul nu este diferit de ”lumea reală”, cercetarea a folosit un limbaj care a întărit această percepție binară.

Studiile despre efectele pe care Facebook le are asupra sănătății și fericirii nu au fost întotdeauna atât de pozitive. Un studiu publicat în revista PLOS One în urmă cu trei ani a descoperit că, într-o perioadă de monitorizare de două săptămâni, cu cât utilizatorii foloseau mai mult rețeaua Facebook într-un anumit interval de timp, cu atât ei acordau note mai mici propriei fericiri în cadrul aceluiași interval de timp.

”La suprafață, Facebook furnizează o resursă neprețuită de satisfacere a unei nevoi umane de bază - conexiunea socială. În loc să îmbunătățească starea de bine, acest rezultat sugerează că Facebook ar putea să submineze starea de bine”, au precizat autorii acelui studiu.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook