Facebook vrea să creeze un sistem de ghidare bazat pe inteligența artificială care nu folosește instrumentele clasice de localizare

Facebook vrea să creeze un sistem de ghidare bazat pe inteligența artificială care nu folosește instrumentele clasice de localizare
scris 12 iul 2018

În loc să folosească GPS, date mobile sau o conexiune wireless pentru localizare, Facebook vrea să realizeze un sistem de ghidare în care utilizatorul este îndrumat de o inteligență artificială.

Divizia de cercetare specializată în tehnici de inteligență artificială a Facebook, împreună cu cercetătorii de la Universitatea din Montreal, au publicat o lucrare care prezintă un nou tip de rețea neuronală, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Această rețea neuronală, având acces la o hartă detaliată a zonei, va ghida vocal utilizatorul fără a avea nevoie de GPS sau o conexiune la internet pentru a triangula poziția acestuia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ghidarea și furnizarea indicațiilor se va realiza prin limbaj natural. Utilizatorul va pune întrebări obișnuite, de genul „Pe unde o iau acum”, iar AI-ul îi va răspunde într-un mod similar.

STUDIU Peste 70% dintre respondenți sunt stresați de numărul mare de parole gestionate CITEȘTE ȘI STUDIU Peste 70% dintre respondenți sunt stresați de numărul mare de parole gestionate

Inteligența artificială la rândul ei va putea să-i pună întrebări utilizatorului în același limbaj natural, pentru a înțelege mai bine unde se află acesta. Spre exemplu, AI-ul îl poate întreba pe utilizator: „Vezi o clădire albastră pe dreapta?”.

În funcție de răspunsurile pe care le primește de la utilizator, AI-ul va putea să-l localizeze fără ajutorul tehnologiilor folosite în mod tradițional pentru navigare și ghidare.

O astfel de abordare ar fi mult mai naturală și mai practică pentru utilizatori. În loc să se uite pe ecran pentru a vedea străzile sau să caute pe telefon o adresă, toate operațiunile ce țin de navigare ar putea fi realizate prin dialog, fără ca șoferului sau pietonului să-i fie distrasă atenția către un ecran.

Nu se cunoaște în acest moment când o astfel de funcționalitate ar putea deveni valabilă, fiind vorba deocamdată doar o lucrare teoretică.

Ținând cont că învățarea mecanică este una dintre cele mai avansate proceduri din sfera inteligenței artificiale, acumularea de către AI a informațiilor oferite de hărți nu ar trebui să dureze foarte mult.

De asemenea, limbajul natural, așa cum a demonstrat și Google cu noua versiune a asistentului săi digital, nu mai este o problemă pentru dispozitivele mobile și entitățile virtuale.

În altă ordine de idei, tehnologia necesară pentru punerea în practică a acestui proiect, numit Talk The Walk, există și l-ar putea transforma în realitate în doar câțiva ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
ghidare