O cercetare publicată recent arată că 41% dintre cele mai populare aplicații de Android folosesc servicii Facebook care colectează datele utilizatorilor.
De ce este important: Studiul arată că trendul #deletefacebook este inutil și că Facebook poate strânge date despre utilizatori chiar dacă aceștia nu folosesc vreuna din aplicațiile companiei.
AdGuard, producătorul unuia dintre cele mai populare produse de blocare a reclamelor și protejare a intimității utilizatorilor, a studiat cele mai populare 2.556 de aplicații de Android și a descoperit că 41% dintre acestea comunică cu Facebook Audience Network.
CITEȘTE ȘI Acțiunile Facebook au scăzut luni cu peste 5%, după anunțarea unei investigații din partea autorității de protecție a consumatorilorFacebook Audience Network pune la dispoziția dezvoltatorilor de aplicații o rețea de advertising prin care aceștia își pot monetiza produsele și o suita de analiză prin care se poate studia comportamentul utilizatorilor și diverse date demografice.
Astfel, la Facebook ajunge o gamă foarte diversificată de informații despre utilizatori precum date despre dispozitivul folosit, limba și fusul orar, numele operatorului, adresa IP și alte informații pe care dezvoltatorul alege să le includă.
Alături de acestea, considerat foarte grav de cei de la AdGuard, este faptul aplicațiile care lucrează cu Facebook Audience Network trimit către Facebook denumirea generică a activităților realizate de utilizatori.
În funcție de cât de clare sunt aceste descrieri, Facebook poate ști mai detaliat sau mai puțin detaliat ce acțiuni întreprind utilizatorii în aplicațiile respective. Spre exemplu, printr-o aplicație de mobile banking, Facebook poate ști când primesc sau pe ce cheltuiesc bani utilizatorii.
CITEȘTE ȘI Autoritățile americane confirmă investigarea Facebook în urma scandalului Cambridge AnalyticaCercetarea arată că nu doar de Facebook trebuie să fie îngrijorați utilizatorii. 88% dintre aplicațiile studiate trimit date către serverele unor terți, iar în cazul a 66% dintre acestea se pot identifica clar persoanele, datele nefiind anonimizate.
Cu 41%, Facebook este doar pe locul doi când vine vorba de colectarea datelor personale. Google este prezent în cadrul a 65% dintre cele mai populare 2.556 de aplicații care au făcut obiectul studiului.
Utilizatorii pot evita ca datele personale să ajungă la Facebook destul de simplu. Într-o aplicație precum AdGuard trebuie să blocheze adresa graph.facebook.com. Însă, asta nu-i scapă decât de Facebook, nu și de Google sau restul terților care colectează informații.