Facebook: Dintr-o cameră de cămin de la Harvard la un fenomen global

Facebook: Dintr-o cameră de cămin de la Harvard la un fenomen global
scris 1 feb 2024

De la un album online cu fotografii ale studenților la gigantul din domeniul tehnologiei și publicității pe internet din ziua de azi, iată câtva repere din istoria Facebook, care marchează duminică 20 de ani de existență, informează AFP.

Camera de cămin

Urmărește-ne și pe Google News

Pe 4 februarie 2004, Mark Zuckerberg, în vârstă de 19 ani, student la Harvard, a lansat, alături de colegii de cameră, TheFacebook (un album cu poze), o rețea de socializare care s-a extins rapid și în alte universități americane, scrie Agerpres.

În același an, tânărul patron s-a mutat în Silicon Valley.

Apple Card anunță câți clienți are CITEȘTE ȘI Apple Card anunță câți clienți are

Invidii

Compania primește 500.000 de dolari de la investitorul Peter Thiel, sumă urmată, anul următor, de o investiție de 12,7 milioane de dolari din partea Accel Partner.

Rebotezată Facebook, rețeaua a stârnit invidia Viacom și Yahoo, care au încercat în 2006 să o preia contra a 1,5 miliarde de dolari, respectiv 1 miliard de dolari. Fără rezultat.

Este momentul apariției primelor polemici. În decembrie, Mark Zuckerberg își cere iertare pentru ''erorile'' în materie de confidențialitate legate de un nou sistem de publicitate, Beacon.

Milioane de utilizatori

La jumătatea anului 2008, Facebook afișează 100 de milioane de membri, detronând MySpace din palmaresul rețelelor de socializare.

Platforma lansează versiuni în spaniolă, germană și franceză și intră în epoca smartphone odată cu prima sa aplicație pentru mobil, lansată anul următor.

Revendicând în septembrie 2009 300 de milioane de membri, compania anunță că a eliberat suficiente lichidități pentru a-și acoperi costurile de exploatare.

Confidențialitate

Organizațiile pentru apărarea drepturilor internauților au depus o plângere la sfârșitul lui 2009 împotriva Facebook pe tema lipsei de confidențialitate.

În fața criticilor, Mark Zuckerberg a recunoscut în 2010 ''un pachet de erori'', iar rețeaua semnează un acord la sfârșitul lui 2011 cu autoritățile americane.

PayPal declanșează concedieri. Scrisoare către angajați: \ CITEȘTE ȘI PayPal declanșează concedieri. Scrisoare către angajați: "Vă scriu pentru a împărtăși vestea dificilă... "

Cinema

Filmul ''The Social Network'', în regia lui David Fincher, care a avut premiera în octombrie 2010, îi face lui Mark Zuckerberg un portret care nu-l flatează și descrie cum acesta și-a trădat colegii, în special pe gemenii Winklevoss, alături de care a creat Facebook. Justiția va valida anul viitor un acord de 65 de milioane de dolari încheiat de Zuckerberg cu acuzatorii săi.

În decembrie 2010, Mark Zuckerberg a fost desemnat personalitatea anului de revista ''Time'', întrucât ''a transformat viața de zi cu zi''.

În 2011, platforma a jucat un rol-cheie în timpul revoltelor primăverii arabe.

Listare la bursă

Rețeaua de socializare a achiziționat în 2012 platforma de distribuire de fotografii Instagram contra sumei de un miliard de dolari. În 2014, a achiziționat aplicația de mesagerie mobilă WhatsApp contra sumei de 19 miliarde de dolari.

Pe 18 mai 2012, Facebook a obținut 16 miliarde de dolari prin cea mai mare ofertă publică inițială efectuată vreodată de o companie din sectorul tehnologiei și a fost evaluată la 104 miliarde de dolari. Însă la începutul lui septembrie în același an, acțiunile au scăzut până la un minim istoric de 17,73 de dolari. Prețul acțiunilor se redresează rapid, atingând un maxim de 380 de dolari în septembrie 2021, echivalentul unei capitalizări de 1.000 de miliarde de dolari.

Facebook depășește pragul de un miliard de membri la finele lui 2012.

OMV Petrom se pregătește să foreze după gazele din Marea Neagră și face angajări. Ce fel de specialiști caută compania CITEȘTE ȘI OMV Petrom se pregătește să foreze după gazele din Marea Neagră și face angajări. Ce fel de specialiști caută compania

Manipulări

În 2016, Faecbook e acuzat că ar fi permis Rusiei să influențeze alegerile din Statele Unite. Sute de profiluri false rusești ar fi cumpărat publicitate pentru a spori tensiunile dinaintea alegerilor prezidențiale americane, în urma cărora Donald Trump a ieșit învingător.

În 2018 a izbucnit scandalul supranumit ''Cambridge Analytica'' și care se referă la o companie britanică care ar fi folosit, la rândul ei, datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook pentru a favoriza victoria lui Trump.

După aceste revelații, Mark Zuckerberg a promis în fața Congresului american, în aprilie 2018, să combată mai bine dezinformarea și discursul urii.

Meta

La finele anului 2021, compania-mamă a Facebook este rebotezată Meta. Meta vine de la cuvântul grec ''dincolo'', dar și de la ''metavers'', viitorul internetului în viziunea lui Zuckerberg, un melanj de realitatea fizică și virtuală.

Abandonată de tineri în favoarea unor aplicații precum Snapchat și Tiktok, Facebook a recunoscut în februarie 2022 că a pierdut un milion de utilizatori activi zilnic. Are însă în continuare 1,96 de miliarde de utilizatori, echivalentul unui sfert din populația mondială.

După ce a anunțat un profit în scădere și o încetinire a creșterii, Meta a pierdut pe 3 februarie 2022 peste un sfert din valoarea companiei la Bursă, echivalentul unei pierderi de 200 de miliarde de dolari din valoarea de piață, incident fără precedent pe Wall Street.

Căderea a continuat pe parcursul întregului an, urmată de o revenire spectaculoasă în 2023.

La începutul lui 2024, compania a revenit la o capitalizare de 1.000 de miliarde de dolari.

Versiune plătită

Pentru a face față competiției X (fostă Twitter), ce a fost achiziționată de miliardarul Elon Musk, Meta a lansat aplicația Threads, în vara lui 2023.

Din noiembrie anul trecut, Facebook și Instagram propun o versiune fără publicitate, în schimbul unui abonament plătit (între 10 și 13 euro pe lună) europenilor care refuză să ofere acces la datele lor personale. 

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
retea