Facebook ia poziție față de numărul din ce în ce mai mare de transmisiuni video live false realizate de utilizatorii și, mai ales, paginile care activează în cadrul rețelei sociale.
Fenomenul falselor transmisiuni video directe a fost observat încă de anul trecut. Numeroase pagini, inclusiv din țara noastră, aflate în căutarea unei expuneri cât mai mari cu orice mijloace pe Facebook, au recurs la postarea unor filmări sau imagini repetitive pretinzând că sunt transmisiuni directe.
Conținutul video live este favorizat pe Facebook, fiind adus mai sus în feed-ul utilizatorilor decât alte tipuri de postări. Compania americană are interesul de a genera și afișa cât mai mult video, pentru a putea plasa reclame.
De cealaltă parte, numeroase pagini care nu au conținut real suficient de interesant pentru a fi transmis pe Facebook, au publicat filmări de câteva secunde care se repetă la infinit sub formatul live pentru a deveni mai vizibile în cadrul rețelei.
CITEȘTE ȘI Cercetătorii în securitate cibernetică au descoperit o legătură între atacurile informatice și regimul nord-coreeanDeși știa de acest fenomen, Facebook nu a făcut nimic până acum. Asta și pentru că această tactică de păcălire a utilizatorilor era practicată inclusiv de unii dintre partenerii pe care compania i-a ales pentru a crea conținut video original (gen Buzzfeed).
De luni, Facebook și-a actualizat termenii privind folosirea stream-urilor live, adăugând o clauză care interzice tocmai folosirea imaginilor statice, animate sau repetitive ca transmisiuni directe.
Paginile care nu respectă noua clauza vor fi pedepsite, în primă fază, cu reducerea vizibilității, adică exact opusul scopului în care se falsifică transmisiunile live. Încălcările repetate vor duce la dezactivarea funcției Facebook Live.