O „poartă” lăsată intenționat deschisă de Facebook a permis terților să colecteze datele personale ale utilizatorilor săi care făceau parte din grupuri care ar fi trebuit să fie private.
Grupurile de discuții de pe Facebook se împart, în funcție de opțiunile de intimitate, în două categorii: grupuri publice și grupuri private. Acestea din urmă, sperau utilizatorii, ar fi trebuit să protejeze temele discuțiilor și datele personale.
Din păcate, ca în multe alte situații descoperite în ultimii ani, pentru giganții din domeniul tehnologiei care trăiesc de pe urma datelor personale ale utilizatorilor, noțiunile de public și privat se întrepătrund și-și pierd înțelesul.
Fără ca utilizatorii să bănuiască, în toți acești ani, grupurile private de discuții de pe Facebook nu au oferit nivelul de intimitate care se aștepta de la ele.
CITEȘTE ȘI Google Chrome primește protecție împotriva atacurilor Spectre, dar cu un mare compromisConstatarea s-a făcut după ce a fost descoperită o extensie pentru Chrome care permitea celor interesați să colecteze în mod automatizat numele și alte date ale membrilor grupurilor private de discuții.
Numită Grouply.io, extensia nu făcea decât să simplifice munca terților aflați în căutare de datelor personale. Aceasta profita de pe urma unei uși lăsate intenționat deschise de Facebook.
După ce membrii unui grup privat de discuții au descoperit această extensie și au luat legătura cu reprezentanții Facebook, aceștia din urmă au forțat dezvoltatorul extensiei să o scoată din funcțiune.
Posibilitatea colectării datelor personale ale utilizatorilor în forma descoperită și folosită de Grouply.io a fost dezactivată de Facebook la finalul lunii iunie. Asta nu înseamnă că nu mai există și alte căi care servesc aceluiași scop.