EXCLUSIV Microsoft, despre investiția în primul său data center din România

EXCLUSIV Microsoft, despre investiția în primul său data center din România

Birourile Microsoft din București sunt concentrate în Campus 6 din Politehnică

scris 29 nov 2023

Microsoft, cel mai mare producător de software din lume, vrea să contribuie prin investiția într-un data center din Otopeni la accelerarea trecerii la cloud a României, potrivit informațiilor transmise Profit.ro de către oficialii gigantului american. Autoritatea pentru Digitalizarea României elaborează în această perioadă platforma de cloud guvernamental, un proiect de peste 440 de milioane de euro ce urmează a fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Profit.ro a anunțat în exclusivitate faptul că Microsoft a cumpărat un teren în orașul Otopeni pentru a construi primul său data center din România.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Întrebați de Profit.ro despre evoluția proiectului de data center din Otopeni, reprezentanții Microsoft au spus că pot menționa următorul lucru:

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cum se construiesc noi cartiere rezidențiale CITEȘTE ȘI Cum se construiesc noi cartiere rezidențiale

„Microsoft sprijină creșterea afacerilor locale și inovația în România de 30 de ani și continuă să ajute la procesul său de transformare digitală și să accelereze trecerea sa la cloud. Evaluăm mereu nevoile clienților, partenerilor și ecosistemului și vom păstra angajamentul de a oferi o bază digitală puternică pentru creșterea viitoare a țării“, a declarat Bogdan Putinică, country manager Microsoft România și Moldova.

În primăvara acestui an, Microsoft a lansat în Polonia primul centru de stocare și procesare a datelor la scară largă din Europa Centrală și de Est, parte a unui plan al Microsoft de transformare IT a Poloniei în valoare de un miliard de dolari. Centrul regional de servicii cloud constă în trei centre fizice separate în jurul Varșoviei, fiecare constând din unu sau mai multe data centere.

Dezvoltarea mixtă și noile hub-uri de birouri CITEȘTE ȘI Dezvoltarea mixtă și noile hub-uri de birouri

Proiectul Microsoft din Polonia este prezentat ca model în anexa PNRR care arată costurile estimate pentru cloud-ul românesc, alături de un alt proiect dezvoltat de Microsoft în Grecia.

Gigantul american planifică cea mai mare investiție a sa de până acum în Grecia, un proiect de miliard de euro care constă, la fel ca în Polonia, în realizarea primului data center regional din țară.

Cloud-ul guvernamental românesc este administrat operațional de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și constă într-un ansamblu de resurse informatice, de comunicații și de securitate cibernetică, aflate în proprietatea statului român, interconectat la nivel de servicii cu clouduri publice și/sau cu clouduri private.

Platforma românească va deveni complet operațională la 31 decembrie 2025 și va necesita fonduri totale de peste 440 milioane de euro (2,2 miliarde de lei), acoperite prin PNRR.

Beneficiarii investiției sunt Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), Serviciul pentru Telecomunicații Speciale (STS) și Serviciul Român de Informații (SRI).
Cel puțin 30 de autorități și instituții publice vor fi conectate la cloud-ul guvernamental și îl vor utiliza până la finalul anului 2025.

Nișă cu potențial major

România va ajunge un hub important de centre de date în sud-estul și centrul Europei în următorii 7-8 ani, potrivit lui Mihai Manole, managing partner Tema Energy, dezvoltator român de centre de date care urmează să se listeze la Bursa de Valori București. El a estimat că piața locală de data centere a ajuns anul trecut la circa 50 de milioane de euro, valoare care are potențialul de a se dubla în fiecare an, în următorul deceniu. 

EXCLUSIV FOTO Primele detalii ale proiectului rezidențial major pregătit de Alin Niculae, proprietarul Oscar Downstream, în locul unui complex comercial din Valea Cascadelor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Primele detalii ale proiectului rezidențial major pregătit de Alin Niculae, proprietarul Oscar Downstream, în locul unui complex comercial din Valea Cascadelor

„În România sunt câteva zeci de centre de date medii și mari și alte peste 100 de dimensiuni mai mici. Este o piață încă la început, dar care s-a dezvoltat foarte frumos în ultimii ani, impulsionată și de pandemie, de consumarea a tot mai multor resurse digitale, legate atât de workflow, cât și de nevoile personale ale oamenilor. E o piață care recuperează accelerat față de țările din regiune atât la nivel de putere electrică instalată, cât și la nivel de capacitate și suprafață construită”, a mai spus Mihai Manole, adăugând că și investițiile sunt tot mai mari în construirea de data centere și din partea sectorului privat, dar și din partea sectorului public.

Spre exemplu, compania ClusterPower, înființată și controlată de trei antreprenori români, a inaugurat  centrul de date din localitatea doljeană Mischii, pe care îl prezintă drept cel mai mare centru din România, o investiție de aproape 40 de milioane de euro.

Există o cerință în creștere pentru centrele de date în Europa de Vest, ca rezultat a creșterii computerizării în cloud, IoT și Big Data. Marea Britanie este printre liderii centrelor de date din Europa, iar valoarea estimată a pieței la nivel european este de 47,6 miliarde de dolari. Se preconizează că piața centrelor de date europene va crește anual cu 5,53% în perioada 2022-2027, potrivit studiului Europe Data Center Market, ediția 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
data center
cloud guvernamental