Grupul suedez Ericsson, unul dintre cei mai mari furnizori globali de echipamente și servicii pentru operatorii de comunicații din lume, are în plan construcția unei fabrici de dispozitive 5G în România, de mărimea celor două fabrici de antene cumpărate de la Kathrein, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară. Aceasta va fi prima unitate de producție dezvoltată de suedezi de la zero pe piața locală.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Cum a anunțat în premieră Profit.ro, Ericsson a cumpărat în 2019 divizia de antene și filtre pentru rețele mobile a Kathrein, care deținea la Timișoara una dintre cele mai importante baze de producție ale companiei germane și cea mai mare fabrică de antene din România. Este vorba despre o fabrică cu o suprafață de 25.000 de metri pătrați localizată în sudul Timișoarei și o fabrică de 5.000 de metri pătrați amplasat în cadrul VGP Park de lângă Timișoara. În anul tranzacției, în cele două unități de producție lucrau peste 2.200 de angajați.
Acum, Ericsson caută pe piața imobiliară soluții de tip „Build-to-Suite“ pentru un spațiu de circa 30.000 de metri pătrați necesar unei noi fabrici de sisteme radiante pe tehnologie 5G, spun mai multe surse Profit.ro. Compania a organizat și o licitație în care a atras oferte de la mai mulți dezvoltatori imobiliari specializați în spații industriale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
O sursă Profit.ro spune că Ericsson analizează, ca amplasament al viitoarei fabrici, zona Bucureștiului, însă această informație nu a putut fi confirmată.
UPDATE 14 Septembrie 16:00
Profit.ro a anunțat că grupul suedez a alocat, la începutul acestui an, circa 30 de milioane de euro pentru capitalizarea celor două subsidiare din România: Ericsson Telecommunications România și Ericsson Antenna Technology România, ultima fiind fosta fabrică de antene de telecomunicații Kathrein.
Ericsson Antenna Technology România a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 126,2 milioane de euro și un profit net de 4,2 milioane euro, cu un număr de 1.169 de angajați.
Antenele fabricate în Timișoara, cele mai noi din portofoliul Ericsson, ajung în întreaga lume.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV CryptoDATA Tech a vândut unui fond german de investiții o parte din Wispr: La jumătatea anului viitor vom putea spune că suntem următorul unicorn al României. Ne vom bate cu WhatsApp, Telegram, Signal Suedezii au obținut, în aprilie, avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru a furniza echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor IT de interes național, precum și în rețelele 5G din România.
Din 2007, România găzduiește și unul dintre cele patru centre de servicii globale (GSC) ale Ericsson, având peste 2.500 de experți ce deservesc peste 40 de rețele din întreaga lume, cu peste 200 de milioane de abonați.
Recent, grupul a lansat un nou echipament radio performant R6646 cu trei sectoare ce acoperă trei benzi de frecvențe, care poate echivala performanța a nouă unități radio din gamele anterioare cu un consum de energie redus cu 40%. O reducere cu 40% a consumului de energie se poate traduce în economii anuale comparabile cu încărcarea unei mașini electrice de 40 de ori, spune producătorul.
Numărul abonamentelor 5G, de la nivel global, s-a majorat cu 70 de milioane, în cel de-al doilea trimestru al anului curent, atingând un total de 690 de milioane, arată datele actualizate pentru trimestrul al doilea al anului 2022 din Ericsson Mobility Report. De asemenea, în perioada indicată, 218 furnizori de servicii de comunicații au lansat servicii 5G comerciale și 24 (de furnizori de servicii de comunicații) au lansat rețele 5G Standalone.