UiPath SRL, subsidiara din România a grupului multinațional omonim specializat în automatizarea proceselor din companii fondat de românii Daniel Dines și Marius Tîrcă, cu circa 2.800 de angajați, încasări anuale de peste 600 milioane dolari și tocmai listat la Bursa din New York, la o evaluare de 29 miliarde dolari, a fost dată în judecată de un startup românesc din domeniul neuroștiinței, Neurodynamics SRL, miza fiind drepturile de proprietate intelectuală asupra unei tehnologii de inteligență artificială (AI), de detectare optică automată a tabelelor în documente scanate.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Parte în proces, inițiat în vara anului trecut, este și compania clujeană de IT și automatizări Recognos România SRL, cu acționariat american și rulaj de peste 7 milioane lei în 2019. În 2018, după cum a relatat Profit.ro, UiPath a preluat platforma de procesare de documente Smart Data a Recognos și și-a deschis birou la Cluj. Recognos a fost fondată în anul 2000 de către George Roth, român născut la Cluj și plecat în SUA la scurt timp după Revoluție, ocupant astăzi al unei funcții de consul onorific al României la San Francisco.
Reclamanta Neurodynamics SRL, firmă fondată la Cluj în 2015 de către cercetătorii Raul Mureșan și Vlad Moca și sprijinită de instituțiile private de cercetare Transylvanian Institute of Neuroscience (TINS) și Romanian Institute of Science and Technology (RIST), a câștigat în ianuarie anul trecut o finanțare europeană de 150.000 de euro pentru un proiect de cercetare în domeniul neuroștiinței, potrivit unui anunț al European Research Council.
Neurodynamics susține, potrivit unui document de la instanță obținut acum de Profit.ro, că ar fi fost contractată de Recognos în martie 2016 pentru a dezvolta o soluție tehnică de identificare optică a tabelelor în documente scanate.
Sursa citată arată că, potrivit reclamantei, cele două companii s-ar fi înțeles ca Neurodynamics să păstreze drepturile de proprietate intelectuală asupra soluțiilor tehnice și a prototipurilor dezvoltate, iar Recognos să dobândească o licență neexclusivă pentru utilizarea tehnologiei, strict în produsul pentru care a fost dezvoltată de Neurodynamics, Tabstract, o aplicație informatică în măsură să identifice vizual tabele în documentele scanate, respectiv să extragă din acestea informațiile relevante.
"Contractul autoriza Recognos să utilizeze tehnologia exclusiv în produsul Tabstract, urmând ca, pentru a putea transmite/vinde aplicația Tabstract, împreună cu tehnologia creată de membrii fondatori ai reclamantei, să se încheie un nou contract prin care aceștia să autorizeze transmiterea și să cedeze drepturile de autor. (…) Cu toate acestea, Recognos a migrat tehnologia și la alte aplicații din portofoliu, implementând-o în paralel și în alte platforme proprii. (…) În cursul anului 2018, pârâta Recognos a vândut companiei UiPath tehnologia, integrată în platformele ETI/Smart Data. (…) Tehnologia astfel preluată a putut fi în mod facil încorporată direct sau derivat de către UiPath în multiple produse proprii, dintre care: UiPath Receipt and Invoice Extractor, Machine Learning Extractor, Digitize Document, Al Computer Vision, Studio, Robots, Apps și altele. UiPath a avut cunoștință încă de la momentul inițierii negocierilor cu Recognos că aceasta din urmă beneficiază doar de o licență neexclusivă asupra tehnologiei", a susținut în instanță Neurodynamics, precizând că "(...) a dobândit know-how-ul din spatele tehnologiei în urma unui proces de cercetare de peste 10 ani, prin acumularea de cunoștințe și soluții din experiența proprie, respectiv dintr-o activitate creativă, dar și de cercetare, fiind nevoită să investească efort, timp și resurse financiare pentru identificarea soluției tehnice TDT (tehnologie de detecție a tabelelor – n.r.)".
CITEȘTE ȘI BEI finanțează cu 250 milioane euro construirea unui spital regional la Iași. Cel mai mare sprijin acordat până acum de BEI pentru sistemul de sănătate din RomâniaStartup-ul mai spune că, în iulie 2019, ar fi transmis o ofertă către UiPath, prin care i-ar fi propus să îi cesioneze licența asupra tehnologiei de detectare a tabelelor contra sumei de 13,22 milioane dolari.
"La data de 03.10.2019 au fost purtate negocieri directe pe marginea ofertei de licențiere a tehnologiei între toate părțile implicate în prezentul litigiu, în urma cărora pârâta UiPath a formulat (pe 14 noiembrie 2019 – n.r.) o ofertă derizorie de 50.000 euro pentru stingerea diferendului pe cale amiabilă. Din perspectiva protecției drepturilor reclamantei, data de 14.11.2019 este data la care i se confirmă reaua credință a pârâtelor, ruperea oricăror negocieri cu privire la soluționarea pe cale amiabilă a situației litigioase, dar și recunoașterea indirectă a faptului că a existat o transmitere fără drept a tehnologiei dezvoltate de către reclamantă și inclusă fără drept de către Recognos și în alte platforme (Smart Data/ETI Core) pentru care nu se primise autorizarea", mai afirmă Neurodynamics.
Aceasta solicită instanței, în dosarul înregistrat în iulie 2020, să recunoască dreptul său de autor asupra tehnologiei de detectare a tabelelor, să constate că cele două pârâte ar fi dobândit, utilizat și divulgat ilegal secretul comercial al tehnologiei, să le oblige să sisteze utilizarea tehnologiei și să retragă de pe piață produsele care o încorporează, precum și să îi plătească fiecare daune-interese de câte 500.000 euro (1 milion de euro în total) plus dobânzi.
Extras din sentința civilă nr. 122/2021 din 21.01.2021 a Tribunalului Specializat Cluj, prezentarea cererii Neurodynamics, subliniere Profit.ro
În replică, UiPath a depus întâmpinare și a susținut că scopul principal al tranzacției cu Recognos din 2018 ar fi fost recrutarea unei echipe de ingineri a firmei pentru biroul clujean al UiPath, iar din prețul total al tranzacției, "(...) numai o mică parte a fost plătită de UiPath în considerarea produsului Smart Data Platform-SDP (produs informatic în care tehnologia de detectare a liniilor de tabel reprezenta doar una din funcționalitățile prezenta într-una dintre componentele integrante)".
"Rațiunea achiziționării SDP de către UiPath a fost cu totul alta decât tehnologia livrată de reclamantă către Recognos. Tranzacția dintre UiPath și Recognos ar fi avut loc chiar dacă SDP nu ar fi conținut modulul de clasificare de linii construit de Recognos. Anterior finalizării tranzacției dintre Recognos Inc. și UiPath Inc., a existat o corespondență emanând de la reclamantă (Neurodynamics – n.r.) către UiPath prin care aceasta se arăta interesată de o colaborare viitoare cu UiPath și propunea chiar acordarea unei licențe exclusive asupra tehnologiei de detecție de linii de tabel din documente. Reprezentantul UiPath Inc, (...), a răspuns imediat, explicând că nu este interesat de achiziția unei licențe exclusive, ci de posibilitatea de a lucra cu cei doi pentru a îmbunătăți algoritmul actual. În consecință, este cert că în perioada în care UiPath Inc. discuta cu Recognos Inc. detaliile tranzacției, reprezentarea UiPath era aceea că simpla licență neexclusivă asupra tehnologiei de detectare tabele era suficientă, înțelegând că natura neexclusivității ticenței presupunea că reclamanta putea folosi ea însăși tehnologia sau o putea licenția către terți. De altfel, se poate observa și intenția de a îmbunătăți algoritmul actual, fiind cert că UiPath nu considera această tehnologie ca fiind una performantă, ci cel mult una incipientă. Dovadă că lucrurile au stat așa este și faptul că (i) UiPath nu a marketat niciodată tehnologia de detecție de linii de tabele în fața clienților săi; și (ii) din faptul că, pentru a îmbunătăți soluția de detectare de tabele furnizată de către Recognos, UiPath a început să studieze soluții de detectare de tabele dezvoltate de către alte companii (ex. Camelor, Tabula), astfel cum reiese din analiza comparativă realizată în luna decembrie, 2018. (...) codul aferent tehnologiei livrate de reclamantă către Recognos a fost rescris si îmbunătățit de către inginerii Recognos în C#, într-o operă distinctă, anterior livrării platformei SDP către UiPath", au argumentat în instanță avocații UiPath.
Aceștia au mai spus că obiectul drepturilor de proprietate intelectuală reclamate nu ar fi clar specificat de către reclamantă, Neurodynamics făcând doar o descriere sumară a elementelor acestuia, neprecizând care este pretinsa faptă ilicită a UiPath și care ar fi produsele puse pe piață de companie în prezent cu privire la care se solicită sistarea utilizării și retragerea de la vânzare.
CITEȘTE ȘI Erbașu: Există riscul ca prețul apartamentelor să crească. Cererea este mare, iar materialele de construcții s-au scumpit"Realitatea este că, la momentul încheierii contractului, Recognos dezvolta deja, de mai mulți ani, platforma sa de procesare de documente, SDP. Necesitatea dezvoltării unei noi metode de identificare de linii de tabel a apărut pentru un proiect specific al Recognos bazat pe SDP, astfel cum a fost făcut clar și reclamantei. Mai mult, după cum am aratat mai sus, Tabstract era o instanță (o manifestare/modalitate de utilizare particulară) a Smart Data Platform, de unde reiese că utilizarea tehnologiei livrate era permisă de licența acordată de către reclamantă pârâtei Recognos. Având în vedere cele de mai sus, precum și din probatoriul depus, rezultă că tehnologia livrată de Neurodynamics urma a fi folosită nu pentru produsul Tabstract, așa cum susține reclamanta, ci pentru SDP (sub diferitele denumiri acordate de-a lungul timpului)", au mai arătat cei de la UiPath.
Argumentele lor au fost reluate și de către Recognos.
"Motivul determinant al tranzacției (cu UiPath – n.r.) nu a fost platforma SDP (și cu atât mai puțin tehnologia reclamantei, care reprezenta o componentă minoră), ci preluarea unei echipe de ingineri calificați, care să permită extinderea companiei prin crearea unui birou în Cluj-Napoca. Arhitectura interfeței Tabstract a SDP era proprietatea Recognos, iar clasificatorul de linii de tabele era construit pe baza algoritmului realizat de asociații Neurodynamics, dar rescris și integrat într-o metodă pentru detecția tabelelor de către Recognos. Algoritmul reclamantei nu putea funcționa singur. De altfel, platforma Tabstract nu a trecut niciodată de faza beta (cu folosință gratuită), fiind oprită la data de 18 aprilie 2018, fără să aducă niciun profit. (...) codul-sursă aferent tehnologiei livrate de reclamantă către Recognos nu a putut fi utilizat ca atare, fiind incompatibil cu restul componentelor platformei, și a fost rescris de către pârâtă în alt limbaj de programare (C#), cu acordul expres al Neurodynamics, aceasta reprezentând o operă de creație intelectuală distinctă", a declarat compania clujeană în instanță.
CITEȘTE ȘI România - țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe accidente rutiere soldate cu victime. Pietonii, motocicliștii și bicicliștii sunt vulnerabiliRecognos a mai argumentat că Neurodynamics nici nu ar fi de principiu în poziția de a emite vreo pretenție, întrucât, dacă ar exista, un eventual drept de proprietate intelectuală asupra tehnologiei în dispută ar aparține Romanian Institute of Science and Technology (RIST), care, potrivit Recognos, ar fi finanțat cercetările în vederea dezvoltării tehnologiei de detectare de tabele.
"Algoritmul de extracție tabele este rezultatul cercetărilor științifice finanțate de către acest Institut, dar este exceptat de la protecția oferită de Legea nr. 8/1996. (...) tehnologia de detectare tabele este exceptată de la protecția oferită de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor, întrucât Recognos a preluat tehnologia (algoritmul de extracție) fără însă a utiliza expresia softului. (...) Obiectul concret dedus judecății nu constituie o operă de creație intelectuală, ce face obiectul protecției Legii nr. 8/1996; soluțiile tehnice pentru funcționalitatea unei aplicații informatice, metodele și procedeele matematice, precum și interfața unor programe constituie excepții de la protecția oferită de Legea nr. 8/1996. Nu există dovada originalității operei de creație intelectuală, premisă esențială fără de care nu se poate vorbi de existența unui drept de autor; reclamanta nu a depus nici măcar o înscriere a tehnologiei într-un registru public, fiind cunoscut că o astfel de înregistrare poate constitui un mijloc de probă într-un litigiu de proprietate intelectuală (înscrierea care se realizează în condițiile art.204 alin. (1) din Legea nr. 8/1996, Registrul Național al Programelor Pentru Calculator, ținut de ORDA). În situația ipotetică în care primele condiții ar fi fost îndeplinite, reclamanta trebuia să probeze lipsa acordului Neurodynamics pentru transmiterea tehnologiei. Nu încape îndoială că astfel de dovezi nu există, fapt ce duce la exceptarea tehnologiei de la protecția oferită de Legea nr. 8/1996", au conchis cei de la Recognos.
La solicitările Profit.ro, Neurodynamics a transmis că nu dorește să facă declarații suplimentare, dat fiind că litigiul este în curs, iar UiPath și Recognos nu au trimis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol.
CITEȘTE ȘI VIDEO Începe vaccinarea prin centrele și echipele mobileProcesul, aflat pe rol, a fost intentat inițial în iulie 2020 la Tribunalul Specializat (Comercial) Cluj, care și-a declinat competența în favoarea Tribunalului Cluj, printr-o decizie a cărei motivare poate fi citită integral aici. În august anul trecut, UiPath a transferat controlul direct asupra capitalului firmei românești UiPath SRL de la UiPath Inc., înregistrată în SUA și pregătită pentru listare pe bursa americană, la UiPath Netherlands Holdings B.V. din Olanda, de asemenea parte a grupului.
"În prezent, nu suntem parte în niciun litigiu a cărui eventuală soluționare defavorabilă nouă să aibă vreun efect advers material asupra afacerii noastre, a rezultatelor operaționale, fluxurilor de numerar sau situației financiare. Am determinat că existența unei pierderi materiale nu este nici probabilă și nici posibilă în mod rezonabil", se arată în prospectul de listare a UiPath Inc. la Bursa din New York.
Pe de altă parte, UiPath menționează în prospect că, de principiu, este posibil să devină în viitor parte în litigii de proprietate intelectuală, care consumă timp, bani și alte resurse, și adaugă că "succesul nostru depinde într-o măsură semnificativă de capacitatea noastră de a ne înregistra, menține și proteja drepturile de proprietate intelectuală și de a impune respectarea lor, în ceea ce privește tehnologia, know-how-ul și brandul".
CITEȘTE ȘI Profit Piața de Capital.forum – Răzvan Popescu, Romgaz: Avem un prim răspuns la oferta pentru Exxon România. Americanii nu pleacă neapărat din cauza Legii offshorePotrivit sursei citate, compania a înregistrat venituri de 607 milioane dolari în anul fiscal încheiat la 31 ianuarie 2021, în creștere cu 81% față de perioada similară anterioară, și pierderi nete de 92,4 milioane dolari, în scădere masivă față de anul precedent (519,9 milioane dolari), cu circa 2.800 de angajați. Cele mai recente date publice disponibile în privința subsidiarei românești UiPath SRL, raportate Ministerului Finanțelor Publice, arată că, în 2017, aceasta a consemnat o cifră de afaceri de 47,6 milioane lei și pierderi de peste 36 milioane lei, cu un număr mediu de 120 de salariați.
CITEȘTE ȘI Guvernul a aprobat ordonanța care permite regularizarea cheltuielilor firmelor cu facilitatea pentru educație timpurie, acordată de unii angajatori în perioada noiembrie 2020 – martie 2021UiPath, primul unicorn românesc, a vândut acțiuni peste intervalul de preț țintit cu ocazia Ofertei sale Publice Inițiale (IPO) derulată la Bursa de la New York, operațiune în cadrul căreia a strâns 1,34 miliarde de dolari. Producătorul de software a vândut 23,89 milioane acțiuni la un preț de 56 dolari per acțiune. În urma acestui IPO, UiPath este evaluat la 29 de miliarde de dolari. Este una dintre cele mai mari oferte publice inițiale derulată de o companie software pe bursa din SUA. Valoarea încasărilor ar putea crește la peste 1,5 miliarde de dolari în cazul exercitării opțiunii de supraalocare a unui pachet suplimentar de 3,583 milioane de acțiuni.
Daniel Dines, cofondatorul și directorul general al UiPath, a obținut aproape 77,5 milioane de dolari din vânzarea unui pachet minoritar de acțiuni în cadrul ofertei publice inițiale de la New York, conform calculelor Profit.ro. După finalizarea tranzacției, Dines va controla o participație de aproximativ 21,4% la UiPath, constând în 28,44 milioane de acțiuni Clasa A deținute direct și indirect, prin intermediul soției și al companiei Ice Vulcan Holding, precum și 82,45 milioane de acțiuni Clasa B deținute prin Ice Vulcan Holding, indică date Profit.ro. La prețul de listare, deținerea lui Dines este evaluată la 6,21 miliarde de dolari, conform calculelor Profit.ro.
CITEȘTE ȘI UE renunță să cumpere 300 de milioane de doze suplimentare de vaccin AstraZeneca-Oxford și Johnson&JohnsonLa ultima rundă de finanțare, în februarie anul acesta, compania fondată de Daniel Dines și Marius Tîrcă a fost evaluată la 35 miliarde de dolari.
Lansată în 2015, UiPath a devenit platforma de Enterprise Robotic Process Automation (RPA) cu cea mai mare rată de adoptare. Startup-ul dezvoltă și vinde tehnologie RPA, roboții software creați de companie fiind programați să preia munca de tip "copy-paste" a angajaților. Compania, înființată în România în anul 2005 sub denumirea DeskOver și redenumită UiPath în 2015, are printre clienți entități precum CIA, forțele navale ale SUA, McDonald's Corp, Duracell sau Swiss Re.