Furnizorul de soluții de securitate IT Bitdefender, unul dintre cele mai cunoscute branduri românești IT la nivel internațional și cel mai mare producător local de software, controlat indirect de familia de antreprenori Măriuca și Florin Talpeș, a dizolvat firma locală dedicată investițiilor în startup-uri din zona securității cibernetice din Europa și a înființat o alta în Olanda, operațiune argumentată prin dorința de a avea "o mai bună vizibilitate în rândul comunității europene de startupuri, mai activă în Europa de Vest".
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
"Bitdefender Voyager Ventures este o prioritate strategică pentru Bitdefender și își păstrează misiunea de a dezvolta comunitatea de startup-uri în securitate cibernetică, analiză a datelor, automatizare și inteligență artificială. Bitdefender Voyager Ventures este o inițiativă globală cu accent pe Europa și se concentrează asupra oportunităților de investiții în stadii incipiente, de tip seed și Series A, în care poate acționa ca investitor principal sau co-investitor.
Bitdefender Voyager Ventures va funcționa de acum ca strucutură înregistrată în Olanda, acolo unde operează și holdingul Bitdefender, pentru a beneficia de o mai bună vizibilitate în rândul comunității europene de startup-uri, mai activă în Europa de Vest. Membrii echipei Bitdefender Voyager Ventures operează la nivel global din Europa, America de Nord și Asia de Sud-Est.
Scara globală și stabilitatea financiară a Bitdefender reprezintă un angajament solid față de companiile din portofoliul Bitdefender Voyager Ventures și ne permit să facem investiții strategice în conformitate cu obiectivele noastre pe termen lung, fără presiunile sau cerințele imediate asociate adesea cu sursele de finanțare externe.
Oferind mai mult decât capital, Bitdefender Voyager Ventures își propune să fie o resursă cuprinzătoare pentru startup-uri, ajutându-le să depășească obstacolele inițiale și să le poziționeze pentru succesul pe piața globală. Randamentul este căutat în primul rând în ceea ce privește expansiunea strategică, adiacența cu piețele noastre principale și stimularea inovației axate pe rezolvarea provocărilor fundamentale în materie de securitate cibernetică", au transmis reprezentanții companiei pentru Profit.ro.
În septembrie 2023, Profit.ro a anunțat că Bitdefender a înființat Bitdefender Voyager Ventures și se pregătește să investească în startup-uri din zona securității cibernetice din Europa.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Hornbach deschide în România un hub IT pentru toate cele 9 țări
"În ultimele două decenii, Bitdefender a fost în fruntea tehnologiilor de detecție și prevenție și un pionier în domeniul machine learning. Compania este recunoscută ca fiind un reper în ceea ce privește eficiența securității la nivel de endpoint. Bitdefender Voyager Ventures, specializată pe investiții în early-stage cybersecurity startups, apare într-un moment în care antreprenorii europeni din domeniul securității cibernetice au nevoie de mai mult decât de sprijin financiar. Cu o prezență vastă atât în piața soluțiilor pentru utilizatori individuali, cât și în cea pentru companii, poziționarea strategică a Bitdefender poate și va permite antreprenorilor din domeniul securității cibernetice să își testeze rapid strategia de go-to-market și să beneficieze de vasta expertiză tehnică și de platformele care stau la baza portofoliului Bitdefender", au declarat în toamna anului 2023 pentru Profit.ro reprezentanții Bitdefender.
Bitdefender Voyager Ventures se va concentra în principal pe Europa și vizează startup-uri cu un MVP pregătit pentru piață, adiacent competențelor companiei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul bulgar Eurohold nu renunță la piața asigurărilor din România, după falimentul Euroins
Un MVP (Minimum Viable Product) reprezintă, în această situație, de regulă, un startup care are un prototip validat cu clienți.
"Obiectivul Bitdefender Voyager Ventures este să dezvolte ecosistemul european de securitate cibernetică și să dezvolte o comunitate strânsă de cybersecurity, formată din oameni și tehnologii gata să abordeze provocările viitoarei revoluții a inteligenței artificiale", mai transmite compania pentru Profit.ro.
Bitdefender Voyager Ventures este controlată integral de Bitdefender Holding BV (Olanda).
CITEȘTE ȘI Tranzacție finalizată - Bitdefender cumpără în Singapore
În 2022, conform celor mai recente date publice disponibile, Bitdefender a raportat un business de 1,46 miliarde de lei, cu 34% mai mult față de anul precedent.
Compania a raportat și un profit net de 292,3 milioane de lei, de la 217,2 milioane de lei în 2021.
În decembrie 2021, Profit.ro a anunțat că Bitdefender pregătește lansarea unui IPO pe piața de capital din SUA, consultanții angajați fiind JP Morgan și Morgan Stanley, la o evaluare care să-i aducă statutul de unicorn.
În anul 2017, Bitdefender a fost evaluată la peste 600 de milioane de dolari în urma unei tranzacții prin care fondul european Vitruvian Partners a preluat 30% din acțiunile companiei de la Axxess Capital.